Mataró Notícies

La Capella dels Dolors recupera tota la seva lluminositat

La Capella dels Dolors recupera tota la seva lluminositat

MataróNotícies.cat

La basílica de Santa Maria és una obra arquitectònica d’estil gòtic situada al casc antic de Mataró, en una plaça plena de vida que forma part del dia a dia dels mataronins. Dins la basílica s’hi troba la Capella dels Dolors, que té un gran valor no només religiós, sino també artístic i és una de les joies més apreciades de la ciutat. L’encant de la Capella, resideix, en gran part, en frescos barrocs que la formen. Aquesta obra d’Antoni Viladomat s’està restaurant perquè recuperi tota la seva espectacularitat. Pere Rovira, responsable de les pintures murals del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, explica la rellevància del pintor Antoni Viladomat.

És l’últim i l’únic conjunt del barroc a Catalunya, la qual cosa el fa únic. Quim Fernández, regidor de cultura la defineix com la “capella sixtina del Barroc català”. De fet, aquest tresor està catalogat per la Generalitat com a Bé Cultural d'Interès. És un conjunt de pintura mural, pintura sobre tela i escultura en fusta. Nico Guanyabens, director del Museu Arxiu de Santa Maria.

Desgraciadament, la humitat i la llum han fet que les pintures murals pateixin una important degradació, per això la restauració de la Capella dels Dolors era un tema pendent que per fi s’ha tirat endavant gràcies al finançament del bisbat, l’ajuntament de Mataró amb ajuda de la diputació i de la Generalitat de Catalunya.

Anys enrere es va aplicar una capa de resina per intentar protegir els frescos, actuació que ha acabat resultant perjudicial perquè ha acabat ocultant els colors vius del retaule, que amb el temps han esdevingut gairebé monocromes, apunta Maria Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya:

L’objectiu que s’ha perseguit en aquesta actuació ha estat recuperar l’obra amb la mínima intervenció per part dels restauradors per no caure en la falsificació. Així doncs, els petits buits que havien quedat sense pintura, s’han pintat amb tonalitats similars perquè quedin integrats en l’obra.

Abans de decidir com s’havia d’enfocar l’actuació es van fer una sèrie d’estudis per analitzar l’estat dels murals. La restauració d’obres d’art no és una ciència exacta i s’han trobat alguns imprevistos que s’han solucionat sense dificultat gràcies a l’equip interdisciplinari format per conservadors, restauradors, químics, geòlegs i historiadors de l’art, entre d’altres. 

Un cop restaurada, la Capella dels Dolors serà un dels principals eixos d’interès cultural a Mataró. El seu reclam no serà només local, sinó que al ser una de les obres més essencials del barroc català, es preveu que atraurà a públic d’arreu de Catalunya. Pere Rovira, responsable de les pintures murals del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, fa èmfasi en el paper que jugarà la Capella dels Dolors en l’àmbit cultural a Catalunya.

Convé recordar, tanmateix, que la restauració de tota la Basílica de Santa Maria és un tema que segueix pendent. Tot i que, com diu el seu rector, a vegades per reconstruir una casa és convenient començar per la teulada. Segimon Garcia està convençut que la restauració causarà un gran impacte positiu.

S’espera que a finals de març aquesta obra única situada al bell mig de la ciutat hagi recuperat tota la seva lluminositat original i torni a obrir al públic.

 

Un reportatge de Marina Llibre
 

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:50
10 mitjans aeris i 30 terrestres dels Bombers de la Generalitat treballen en l’incendi de Teià, al Maresme, que ja ha afectat 7 hectàrees. No s’ha evacuat cap veí, però sí s’ha recomanat el...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:25
A les 5 de la tarda obre la botiga física de les Santes, que estrena nova ubicació i s’instal·la a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró. Avui estarà oberta fins a dos quarts de 9 del vespre....

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 15:04
L’any 2018 tota la comarca del Maresme tindrà accés a la Xarxa de Fibra Òptica de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el compromís al qual ha arribat la Secretaria de Telecomunicacions de la...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 14:49
La municipalització de serveis no es contradiu amb l’aprovació dels pressupostos. Així ho ha sentenciat a Mataró, Jordi Colomer, expert en administració pública local i assessor de ser de Serveis...

Cartell aparegut penjat al contenidor del carrer Lepanto. Foto: twitter CUP Mataró
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 12:18
Mataró, com altres municipis catalans, s’ha llevat aquest matí amb uns cartells en els que apareix la imatge del dictador Francisco Franco i demanant no votar en el referèndum de l’1 d’octubre. Els...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 08:58
Un anunci de la clínica de cirurgia estètica Dorsia ha estat retirat per l'Ajuntament de Mataró tot i ser patrocinador de Les Santes. Ha estat el propi Ajuntament qui s'ha adonat de la publicitat,...