Mataró Notícies

Care Santos guanya la 73ena edició del Premi Nadal

Care Santos guanya la 73ena edició del Premi Nadal

Cristina Salad

Care Santos ha rebut, aquesta nit, el millor regal de Reis a l'hotel Palace de Barcelona, on s'ha coronat com a guanyadora de la 73ena edició del Premi Nadal que atorga l'editorial Destino. Dotat amb un premi de 18000€, el Nadal és el més antic dels premis literaris que s'entreguen a Espanya. «Media Vida», una novel·la centrada en la relació d'amistat de cinc dones de mitjana edat és la història amb la que Santos es va presentar al Nadal. Se situa a principis de la dècada dels anys vuitanta, en el període en el que s'aprova la llei del divorci, trenta anys després que un incident pertorbés per sempre les seves vides. Un i altre fet marquen el retrobament de les antigues amigues d'institut. Com han canviat, com són o com entomen els canvis que va patint la societat, en un moment històric com ho és el de la transició espanyola, són temes que Santos descriu a «Media Vida».

La novel·la està encapçalada per una cita de Joan Carles Mèlich «tan sols es pot perdonar l'imperdonable» i és precisament aquest tema, el del perdó, el plana per sobre la trama de «Media Vida». Care Santos assegura que el perdó és un tema que «l'impressiona i l'importa molt» per això n'ha volgut escriure. Santos afirma que el llibre és també un homenatge a la generació de la seva mare, unes dones que avui sobrepassen els setanta anys i que van ser educades en un moment i per una societat molt tradicionals.

La història amb la que Care Santos s'ha emportat el Nadal sorgeix a partir d'un retrobament que ella va fer amb les seves antigues companyes d'escola. Segons explica l'autora d'aquell sopar en va sortir la idea d'escriure sobre elles, tot i que finalment el tema va derivar en la història d'un grup de dones que eren adolescents als anys cinquanta.

La novel·la amb la que Care Santos ha guanyat un dels premis més prestigiosos de les lletres espanyoles representa un canvi de registre en el seu treball, deixant de banda textos de caire més històric per centrar-se en un tema amb accent social. L'escriptora mataronina s'havia presentat amb el pseudònim de Julia Salas i amb el títol fictici «El juego de las prendas». Sis novel·les han estat les finalistes del Nadal en una edició a la que s'havien presentat meś de 300 originals.

Ediciones Destino va crear el Premi Nadal l'any 1944. Des de llavors, molts dels noms més importants de les lletres espanyoles l'han guanyat. «Nada» de Carmen Laforet va guanyar la primera edició. Josep Maria Gironella, Ana Maria Matute, Rafael Sánchez Ferlosio, Carmen Martín Gaite, Francisco Umbral, Juan José Millàs o Maruja Torres són alguns autors guanyadors del Premi Nadal.

La novel·la «Media vida» sortirà publicada el 6 de febrer tant en castellà (llengua original del llibre), com en català amb traducció de la mateixa Care Santos.