Mataró Notícies

El 2017, un any per revisar, reivindicar i popularitzar la figura de Josep Puig i Cadafalch

Visita de les autoritats a la casa Coll i Regàs

El 2017, un any per revisar, reivindicar i popularitzar la figura de Josep Puig i Cadafalch

Elisabet Solsona

Una exposició, un Congrés i un espectacle teatral a Can Gassol, principals activitats de l’Any Puig i Cadafalch a Mataró. La sala de plens ha acollit aquest matí la presentació dels actes de commemoració dels 150 anys del naixement de l’arquitecte i polític mataroní i dels 100 anys de la seva investidura com a president de la Mancomunitat. Des del gener i fins al desembre tindrà lloc un ampli ventall d’activitats a diferents poblacions de tot Catalunya com ara conferències, visites, rutes guiades, exposicions, seminaris, espectacles, etc. Mataró serà una de les ciutats punteres pel que fa a la programació. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha destacat “la voluntat de revisitar el passat per posar el testimoni de Puig i Cadafalch a disposició del present i futur”.

El programa de Mataró s’ha confeccionat a partir d’una comissió encapçalada per la Direcció de Cultura  de l’Ajuntament de Mataró i amb la col·laboració d’entitats i institucions de l’àmbit cultural de la ciutat com l’Associació d’Amics de Puig i Cadafalch, així com dels ajuntaments d’Argentona, Canet de Mar i Òrrius. Hi destaca Tant l’alcalde, David Bote, com el regidor de Cultura, Quim Fernàndez, han destacat la voluntat de popularitzar la figura del mataroní “més il·lustre”, que ha deixat a la ciutat testimonis com la Casa Coll i Regàs o el mercat del Rengle, i que també va ser artífex del nou sistema de clavegueram.

Josep Puig i Cadafalch és un dels referents del modernisme català, conegut entre d’altres pels edificis de la Casa Amatller i la Casa de les Punxes de Barcelona. Puig i Cadafalch va combinar la seva faceta d’arquitecte amb la de polític, exercint la política com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona, diputat a les Corts Espanyoles, diputat provincial, i finalment com a president de la Mancomunitat de Catalunya (1917–1924). Precisament aquesta figura polifacètica d’arquitecte de Catalunya en el sentit més ampli de la paraula, s’ha volgut resumir en la imatge de l’Any Puig i Cadafalch: les quatre columnes de Montjuïc. Mireia Freixa i Eduard Riu-Barrera són els comissaris.

L’acte institucional d’obertura de les commemoracions de l’Any Puig i Cadafalch es farà el proper 19 de gener de 2017 al Saló de Sessions de l’Ajuntament.