Mataró Notícies

"El món del teatre és avui més orfe", reaccions a la mort de Moisès Maicas

"El món del teatre és avui més orfe", reaccions a la mort de Moisès Maicas

Cristina Salad

El món del teatre plora avui la mort de Moisès Maicas, qui va morir de manera sobtada ahir als 52 anys. Un decés que ha deixat orfe el teatre català tal com han declarat diverses persones vinculades a les arts escèniques. De fet, ha estat el dramaturg Toni Cabré qui ha dit sentir-se orfe a partir de la mort de Maicas. En aquest sentit, Cabré ha apuntat que el director mataroní aportava una mirada generosa i inquieta per intentar aportar noves emocions a l’espectador. Tots dos havien conformat tàndem artístic en més d’una ocasió amb els muntatges que havia fet Maicas de textos de Cabré. També el tenor Josep Fadó s’ha expressat en els mateixos termes. Fadó ha dit que era un director intel·ligent a l’avantguarda del teatre amb una brillant carrera ja a les seves esquenes. per la seva banda, l’actriu Montse Vellvehí, directora del Festival Shakespeare, compartia amb Maicas la seva passió per l’obra de l’autor britànic més universal. Segons l’actriu, Moisès Maicas va ser un dramaturg que es definia per tenir un estil propi i que lluitava per aconseguir noves formes teatrals.

A més d’un prolífic director i creador de muntatges amb nous llenguatges i noves maneres d’entendre el teatre, Maicas va ser un creador molt premiat. La seva feina es va veure reconeguda en diverses ocasions amb premis i nominacions als millors guardons teatrals del país. El seu eclecticisme es va poder veure a “Escrit en l’aire” interpretat per Cesc Gelabert i que va néixer de la col·laboració de tots dos amb el dramaturg francès Valère Novarina. Precisament, Toni Cabré ha posat en valor la seva figura com a indispensable al teatre català actual i diu que Moisès Maicas li va donar el millor regal que pot rebre un dramaturg: creure en els seus textos. Per Josep Fadó, Maicas va ser un gran apassionat que va aconseguir-lo treure de la seva zona de confort i crear de la mà, l’un de l’altre, “Shaking Shakespeare”. Per la seva banda, l’actriu mataronina Montse Vellvehí, qui havia coincidit amb Maicas més d’una vegada al llarg de la seva carrera, ha explicat a Mataró Ràdio que la mort del director és una pèrdua enorme per al teatre.

També la directora de La Destil·leria, Agit Baqué, ha explicat a Mataró Ràdio que encara està reaccionant a la notícia de tant que l’ha impactat. El proper mes de juliol, aquest espai cultural de Mataró havia programat quatre funcions del nou muntatge de Maicas, una adaptació d’una obra de Lucy Kirkwood que porta per títol ‘Vaig notar primer com pessic al cor però ja no fa mal res’. Segons Baqué, encara no han decidit si es faran o no les representacions, les quals s’havien previst com una prèvia abans de l’estrena i posterior gira del muntatge. 

 

Reaccions institucionals

A nivell institucional, les reaccions tampoc s’han fet esperar. Aquest matí, han estat tant l’alcalde David Bote com el regidor de Cultura, Quim Fernánez, els que han lamentat la mort de Moisès Maicas. Bote ha qualificat el seu decés de mala notícia per la cultura i ha posat en valor la seva qualitat artística. El regidor de cultura s’ha sumat a les mostres de condol i ha expressat que és un moment de trist per la seva família especialment, però també per la família del teatre.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, també ha lamentat, a través de twitter la mort de Moisès Maicas. Vila ha enviat el seu condol a la família i ha apuntat que “havia fet grans coses i estava cridat a fer-ne moltes més”. Ha acabat afegint que la seva mort és “un cop pel món del teatre i de la cultura en general”.

Maicas estava treballant en diversos projectes i de fet tenia pendents algunes estrenes. La més immediata a La Destil·leria, però també treballava en projectes que haurien vist la llum el proper 2018. El mes de juliol també havia de presentar ‘Poemes de l’alquimista’ en el marc del Festival Grec de Barcelona.