Mataró Notícies

Els focs, els concerts i la Xindriada, protagonistes de la Diada de Santes

Una imatge dels assistents als concerts a la Platja del Varador

Els focs, els concerts i la Xindriada, protagonistes de la Diada de Santes

Betty Doñate

Un espectacular castell de focs, tres concerts davant del mar i la tradicional Xindriada a la plaça de Santa Anna van tancar ahir la Diada de Les Santes. El punt neuràlgic de la festa va tornar a ser l’espectacle pirotècnic, l’acte més multitudinari de la ciutat després de la Cavalcada de Reis i de la Processó General de Divendres Sant. Aquest any unes 20.000 persones de Mataró i el Maresme van reunir-se a la nit a la platja del Varador per veure els focs d’artifici de la Pirotècnia Tomás de Benicarló. L’espectacle va durar només vint minuts però sembla que aquest any els focs han agradat més que d’altres vegades, segons les declaracions que alguns dels assistents van fer als nostres companys d’M1tv.

Quan el cel de Mataró va tornar a la normalitat, la festa va continuar amb música. L’oferta musical va dividir-se en dos escenaris: un al costat del mar i un l’altre la Plaça Santa Anna. A la platja del Varador van actuar el grup d’Osona Oques Grasses i els valencians Zoo, amb una festa que va durar fins quarts de tres de la matinada. Al Passeig del Callao, també hi havia música, en aquest cas, a càrrec dels mataronins Ai Ai Ai, que ahir van poder celebrar a casa 25 anys de rumba damunt dels escenaris. Els concerts van atraure molta gent que havia baixat a la platja per veure els focs. Però també hi havia qui havia vingut expressament a Mataró per veure els grups que hi actuaven.

Mentrestant, a la Plaça Santa Anna tenia lloc la tradicional Xindriada. Centenars de persones es refrescaven una mica prenent síndria mentre al mig de la Plaça Santa Anna es ballaven sardanes amb la música de la Cobla Principal del Llobregat i la Cobla Ciutat de Girona. La Xindriada és un dels actes de Les Santes més arrelats a la tradició mataronina, com explicaven des del punt on es repartien els talls de síndria o "xíndria", com diuen a Mataró, per redrescar-se i agafar forces per continuar amb la festa.  

Els que no van poder sortir ahir a la nit per Mataró, perquè, per exemple, treballaven aquest divendres, encara tenen dues oportunitats per viure Les Santes de matinada. Aquesta nit arriba l’esperat ‘No n’hi prou’, acte que celebra deu anys d’història, i demà dissabte, la Tronada de Fi de Festa i l’Espetec Final, que donarà pas a l’Albada, l’últim acte de Les Santes d’aquest 2017.