Mataró Notícies

"Mataró desaparegut", un homenatge fotogràfic a la capital del Maresme entre els segles XIX i XX

"Mataró desaparegut", un homenatge fotogràfic a la capital del Maresme entre els segles XIX i XX

Marc Rodriguez Sedano

‘Mataró desaparegut’ és el títol del llibre de fotografies de Nicolau Guanyabens. Un recull de 160 imatges que recorren tot el centre històric de Mataró des de mitjans del segle XIX fins el 1960. L’obra de Guanyabens forma part de la col·lecció Catalunya Desapareguda, de l’editorial F2, en què es mostren com eren les ciutats i els pobles més destacats del territori català. Per escollir les imatges que composen aquest ‘Mataró desaparegut’, Guanyabens ha hagut de triar entre més de 3.000 fotografies. Una tasca difícil que, diu, ha valgut la pena, perquè el seu recull vol ser un homenatge al pas del temps i a tot el què formava part de la ciutat i que ha variat amb el temps.

La major part de fotografies que ha escollit Guanyabens formen part de l’arxiu de l’editorial F2, totes elles cedides de manera altruista per diverses famílies mataronines. Altres imatges provenen del fons del Museu arxiu i totes elles van acompanyades d’un comentari a peu de pàgina. L’objectiu era mostrar el moment clau que definís com era el Mataró de les diferents èpoques que es mostren al llibre i la seva vida quotidiana. 

El llibre ‘Mataró desaparegut’ es presentarà a la ciutat el proper 19 d’abril a les 7 de la tarda. Una presentació que es farà a la sala d’Actes de la Fundació Iluro i comptarà amb la participació del geògraf i autor de l’arxiu l’Abans de Mataró, Ramón Boter de Palau i l’editora de l’editoraial Efadís, Elisabet Nogareda.