Mataró Notícies

Mataró és un dels escenaris de l'Any Cardenal Vives i Tutó, el llavanerenc més il·lustre

Mataró és un dels escenaris de l'Any Cardenal Vives i Tutó, el llavanerenc més il·lustre

Eli Solsona

Mataró serà un dels municipis on arribaran els actes del centenari de la mort del cardenal llavenerenc Josep de Calassanç Vives i Tutó. Aquest cardenal va viure la seva infantesa i part de la seva joventut a Mataró, on va estudiar a l’escola Pia Santa Anna. Vives i Tutó, nomenat cardenal per Pis X, ha estat l’únic català d’influència determinant en la Cúria Romana i en el govern de l’església universal. De fet, el seu paper va ser clau per evitar la imposició de la catequesi només en castellà a les escoles, o el trasllat del bisbe Torres i Bages de Vic a Burgos, tal i com apunta Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins de Catalunya i biògraf de Vives i Tutó.

Josep de Calassanç Vives i Tutó va néixer a Sant Andreu de Llavaneres i n’és el seu ciutadà més il•lustre. Durant tot l’any, hi haurà xerrades, lectures, un simposi internacional i una exposició per donar a conèixer la figura del cardenal. Uns actes que es faran principalment a Llavaneres però que també arribaran a d’altres ciutats catalanes amb les quals el cardenal hi havia tingut relació, com Mataró, Arenys de Mar o Igualada. A Mataró es farà una conferència el 23 de maig a l’escola Santa Anna. L’alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera, explica que se senten amb el deute de difondre la tasca que va fer el cardenal Vives i Tutó a les futures generacions perquè moltes de les lluites que va dur a terme ell fa dos segles en defensa de Catalunya i del català, són equiparables a l’actual lluita per la preservació del català a l’escola.

El tret de sortida de l’Any del Cardenal serà el 14 de febrer amb l’encesa de 4000 espelmes al voltant del monument que Llavaneres dedica a la seva memòria, a l’entrada del poble. Les mateixes espelmes s’encendran de nou la vigília del dia de la seva mort, el 6 de setembre. Vives i Tutó va morir a Roma el 1913, no va tenir temps de tornar al seu poble natal, tot i que consta que ho hauria volgut fer. És per això que el 28 de febrer de 2010, es va fer realitat el trasllat de les seves despulles a l’església parroquial de Llavaneres. Els actes del centenari es tancaran el 10 de novembre amb un concert al Palau de la Música Catalana, amb la Camerart-Orquestra del Maresme.