Mataró Notícies

Torna a obrir al públic la Sala de Juntes de la Congregació dels Dolors de Santa Maria

Torna a obrir al públic la Sala de Juntes de la Congregació dels Dolors de Santa Maria

Marta Gómez Castellà

Ja es pot visitar la Sala de Juntes de la Congregació dels Dolors de la Basílica de Santa Maria. A partir d'aquesta setmana tornarà a estar a disposició del públic que acudeixi al conjunt barroc en les visites guiades regulars o concertades. Una sala que torna a obrir les seves portes després de pràcticament 20 mesos i que és considerada la joia de la corona del Conjunt Monumental dels Dolors. Una nova etapa que es preveu que atregui a molta més gent, segons ha explicat el regidor de Cultura,  Joaquim Fernàndez.

La Sala de Juntes és una cambra completament coberta de pintures de Viladomat i també de Joan Gallart. En destaquen els apòstols i evangelistes i tot plegat es caracteritza pel seu dramatisme i teatralitat. En aquest lloc s'hi reunien les persones que formaven part de la Junta de la Congregació. De fet, s'hauria de viatjar fins a la ciutat Italiana de Venècia per trobar un espai amb un plantejament similar.

Les millores de la Sala de Juntes s'emmarquen dins de la restauració global del Conjunt Monumental dels Dolors. Una restauració per potenciar el patrimoni local que ha comptat amb la complicitat de diferents institucions i, sobretot, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Amb la obertura de la Sala de Juntes es dona per tancada la rehabilitació de la Capella dels Dolors. De cara a posteriors actuacions però, des del Museu Arxiu ja es parla de la reobertura de la cripta i la restauració dels mecanismes escenogràfics que feien pujar i baixar els talons al manifestador i el cambril de la Mare de Déu dels Dolors.

La Basílica de Santa Maria estrena xarxes socials i nova imatge

L'Arquebisbat de Barcelona ha aprofitat la presentació de la Sala de Juntes per ensenyar la nova imatge i l'obertura de les xarxes socials que tindrà la Basílica de Santa Maria en els propers quinze dies. Tota la informació que generi la Basílica tant a nivell parroquial com patrimonial es podrà consultar al web www.santamaria.org. Un web que, d'aquí a quinze dies, permetrà, fins i tot, comprar les entrades per efectuar les visites concertades.  El nou logotip neix a partir d'una actualització de l'anagrama de Maria que, asseguren des de l'Arquebisbat, evoca una sensació fresca i conserva el significat al·legòric original però amb un caràcter nou, senzill i net. Amb la intenció de posicionar-se com a un espai d'interès turístic i donar a conèixer el seu valor patrimonial també s'han obert quatre canals a les xarxes socials. Així, la Basílica se suma a Instagram, Twitter, Facebook i també a Youtube amb un canal propi.

De fet, per promocionar aquests nous canals ja s'ha engegat una campanya per cridar l'atenció de possibles visitants. La campanya planteja una qüestió: "Qui té por del Barroc?". És amb aquest eslògan que l'Arquebisbat vol crear un petit conflicte íntim en l'espectador, per intentar superar els prejudicis que hi ha cap a aquest estil artístic i perquè qui la vegi se senti atret pel repte que suposa observar una de les construccions barroques conservades més característiques de l'art català: el Conjunt dels Dolors de la Basílica de Santa Maria.