Mataró Notícies

Mataró busca inversors a Florida per construir un varador per a iots de 60 metres d'eslora

Mataró busca inversors a Florida per construir un varador per a iots de 60 metres d'eslora

Eli Solsona

Mataró viatja a Miami, a Florida, a buscar inversors per construir un nou varador al port que permeti donar serveis a superiots (iots de fins a 60 metres d’eslora). Aquest nou espai de manteniment i reparació d’embarcacions se situaria a la coneguda com a platja de Pequín (és espai portuari i ja estava previst fer una zona de reparació i manteniment). Actualment el varador del Port de Mataró només repara vaixells de fins a 30 metres d’eslora. El fet d’acollir-ne de més grans, segons el regidor de promoció econòmica, podria tenir un gran impacte econòmic a la ciutat.

Miquel Rey explica que el manteniment i reparació d’aquest tipus d’embarcacions suposa una despesa anual del 10% del valor del vaixell. Si la jugada sortís bé, doncs, Rey calcula que l’impacte econòmic sobre la ciutat podria arribar a ser de 100 milions d’euros perquè, segons apunta el gerent del Port de Mataró, Joan Bellavista, un vaixell de 10 milions d’euros podria deixar 1 milió d’euros l’any a la ciutat.

Joan Bellavista explica que, a banda de la construcció del varador a terra, també està prevista una nova dàrsena per acollir aquests iots perquè part del manteniment i reparació es fa amb l’embarcació a l’aigua. En aquest sentit, apunta que les rehabilitacions que s’acostumen a fer en aquest tipus de vaixells poden ser una sortida a treballadors del sector de la construcció perquè donen feina a fusters, tapicers i dissenyadors, entre d’altres.

Miquel Rey explica que la Generalitat, sòcia majoritaria de les instalacions portuàries, ja ha donat el vistiplau a tota aquesta operació que s’emmarca en la fi de concessions marítimes del port de Mataró que acaben el 2018. El regidor explica que aniran a buscar l’inversor al sud de Florida, on hi ha el cluster nàutic més important dels Estats Units. Apunta que volen invertir al Mediterrani i que Mataró està molt ben posicionada per acollir aquest nou varador per a embarcacions d’entre 30 i 60 metres d’eslora. Segons el regidor de Promoció Econòmica, els varadors d’aquestes característiques que hi ha a la Costa Blava, a Itàlia, a Mallorca i a Barcelona estan plens.

A Florida hi aniran el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, el gerent del Port de Mataró, Joan Bellavista, i el director del TecnoCampus, Jaume Teodoro perquè el viatge també servirà per buscar oportunitats en el sector empresa i universitat, donada la gran oferta que ofereix aquella zona. Actualment el port de Mataró compta amb 1080 amarradors en un més d’un 95 per cent d’ocupació.