Mataró Notícies

Mataró incorporarà clàusules ètiques en la contractació pública

Mataró incorporarà clàusules ètiques en la contractació pública

Elisabet Solsona

L’Ajuntament de Mataró incorporarà noves clàusules ètiques, mediambientals i socials en la contractació pública. La finalitat és que la política de contractació pública permeti desenvolupar i aconseguir objectius socials, ètics i mediambientals, així com influir directament en la societat i l’economia i contribuir indirectament en el desenvolupament de polítiques d’interès general. En definitiva, apunta el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, la voluntat és aplicar el codi ètic aprovat per l’Ajuntament i també incorporar a la contractació les propostes aprovades en els últims temps en aquest sentit, com ara garantir un salari de 1000€ bruts, donar suport a les PIMES contra la morositat, estudiar la municipalització dels serveis públics i no contractar empreses que operin en paradisos fiscals.

A l’Ajuntament de Mataró, estan en execució simultània uns 175 contractes amb uns 140 contractistes diferents. Les despeses en béns i serveis corrents, i en inversions reals, suposen una mitja del 35 % del total del pressupost de despeses de l’Ajuntament. Aquest percentatge, en l’exercici 2015 va ser de 49,7M sobre els 139,9M d’euros del pressupost i, el 2014, van ser 45,5M sobre els 129,2M del total del pressupost. Jerez admet que la introducció d’aquestes clàusules ètiques en la contractació farà que l’Ajuntament no es decanti sempre per l’opció més econòmica. Tot i això, considera que sortirà a compte perquè es prioritzaran els beneficis socials.

La Contractació Pública Socialment Responsable (CPSR) va ser definida el 2011 per la Comissió Europea com les operacions de contractació que tenen en compte un o més dels següents aspectes socials: oportunitats d’ocupació, treball digne, compliment amb els drets socials i laborals, inclusió social (incloses les persones amb discapacitat), igualtat d’oportunitats o disseny d’accessibilitat per a tots, entre d’altres. L’Ajuntament de Mataró ja tenia en compte alguns d’aquests principis i, ara, farà un pas més. El nou paquet de mesures s’aprovarà en el proper ple i també s’aplicaran a les societats municipals i entitats públiques empresarials.