Mataró Notícies

Un 33% de les reclamacions del mes de gener al servei de consum de l’Ajuntament de Mataró són sobre les clàusules sòl

Un 33% de les reclamacions del mes de gener al servei de consum de l’Ajuntament de Mataró són sobre les clàusules sòl

Sergi Ruiz

Per intentar resoldre tots els dubtes sobre les clàusules terra, l’Espai Gatassa ha acollit aquest vespre la primera de les xerrades informatives sobre aquestes clàusules que ha organitzat l’Ajuntament de Mataró. Una sessió d’assessorament que ha anat a càrrec del regidor de Consum, Joan Vinzo, amb la col·laboració de l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE). El tema principal sobre la xerrada ha girat entorn a explicar què són les clàusules sòl, saber-les detectar en el contracte hipotecari i, en cas de veure’s afectat, com sol·licitar que els bancs retornin els diners als afectats. Les clàusules terra afecten les hipoteques d’interès variable. Concretament es tracta d’un límit que evita que es pagui menys en cas que els tipus d’interès baixin. En cas que no s’hagi informat als clients de les entitats bancàries de la seva existència és quan es pot reclamar que es retornin els diners pagats de més des de l’inici del contracte hipotecari.

Per saber si el contracte hipotecari es veu afectat per la clàusula, Vinzo explica que cal buscar l’apartat de interessos variables si el text especifica l’existència d’un límit mínim de reducció dels interessos. En cas que sigui així, es pot presentar una reclamació al banc o iniciar un procés judicial.

Un aspecte a tenir en compte és també el temps de reclamació. Explica Vinzo que les reclamacions es poden efectuar a partir del 21 de gener i que no tenen una data final en cas que no s’hagi acabat de pagar el préstec. Aquells qui hagin acabat de pagar la hipoteca també poden reclamar que se’ls retornin els diners durant un termini de quatre anys.

La propera xerrada informativa sobre les clàusules sòl tindrà lloc el 15 de febrer a les 7 del vespre al Col·legi d’Advocats de Mataró