Mataró Notícies

Mataró desencalla per unanimitat la vinguda del Corte Inglés i posa fi a l'afer Can Fàbregas

Mataró desencalla per unanimitat la vinguda del Corte Inglés i posa fi a l'afer Can Fàbregas

Eli Solsona

Mataró aprova per unanimitat desencallar el procés urbanístic perquè vingui el Corte Inglés. El ple acorda reconstruir la nau i convertir-la en equipament públic –casa de la cultura popular- i també que la CUP i la Plataforma Salvem Can Fàbregas posin punt i final als processos judicials. L’alcalde, Joan Mora, celebrava l’acord històric, agraïa a totes les formacions la generositat que ha possibilitat posar punt i final a l’afer de Can Fàbregas. Segons Mora, “ho tanquem bé i això surt endavant perquè tots volem que surti endavant”.

A aquest acord s’hi ha arribat després d’un llarg debat i d’una insòlita interrupció de més de mitja hora del ple, després que ICV-EUiA anunciés la seva abstenció a tota la bateria de dictàmens. L’alcalde, Joan Mora, ha amenaçat amb deixar els punts sobre la taula si no s’havien d’aprovar per unanimitat, i davant la negativa dels ecosocialistes a canviar el sentit del seu vot, va decidir suspendre la sessió. Prop d’una hora després de reunions bilaterals i una junta de portaveus, finalment la sessió es va reprendre i ICV va decidir, finalment, votar afirmativament. Aquest canvi de parer va facilitar que s'aprovés per unanimitat tota la bateria de punts excepte el punt on es proposava declarar d’interès social per a la ciutat de Mataró la instal•lació d’un centre comercial de gran format per la negativa de la CUP.

La regidora d’urbanisme, Montse Rodríguez, explica que a banda de les modificacions urbanístiques, els convenis signats amb la Plataforma Salvem Can Fàbregas i amb la CUP (les parts que tenien la sentència del TSJC a favor i contenciosos pendents) permeten desencallar tot el procés. Rodríguez explica que amb l’aprovació de la bateria de punts, es dóna compliment a la sentència del TSJC, es tira endavant la vinguda del comercial i es garanteix que la fàbrica es reconstruirà i es convertirà en equipament públic.

Al seu torn, el regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, explicava que la seva formació ha decidit desencallar la situació “per responsabilitat” i per evitar “que l’ajuntament no faci fallida econòmica, perquè la reconstrucció no costi diners a la ciutat i per guanyar un equipament públic”. Safont-Tria ha alertat que seran estrictes vetllant pel compromís que la casa de la cultura popular estigui enllestida per les Santes de 2015 i perquè no suposi una despesa econòmica per a Mataró.

Des de les files del PSC, Joan Antoni Baron –havia estat imputat quan era alcalde per tot aquest afer- va reconèixer que “seria estèril mirar enrere”. Va recordar que, després de la sentència, havia dit que “tot era reconduible si es buscaven solucions”. Baron va admetre que tots els “entrebancs hauran valgut la pena” si ve el Corte Inglés i es reconstrueix la nau de Can Fàbregas al carrer Biada. El líder socialista va admetre que es proposava un altre destí “molt diferent” al que ells havien proposat per la nau, però va sumar-s’hi “si això permet desencallar la situació i tornar-la a l’àmbit polític, no al jurídic”.

El popular José Manuel López va sentenciar que “això té tota la pinta d’un xantatge” i que per això tenia “ganes de sortir corrent”. Fent referència a la frase “quita bicho” de la pel•lícula Torrente, va retreure a tothom treure’s les puces de sobre “en nom de la responsabilitat”. També va afegir que adquirir el compromís de construir un nou equipament “quan n’hi ha de tancats perquè no podem mantenir-los”, era un preu “massa car per pagar un ego polític”.

Des de Plataforma x Catalunya, Mònica Lora va assegurar que “no és coherent” acordar la construcció d’un nou equipament perquè “no hi ha diners”. Tot i això, Lora va explicar que votarien a favor “per responsabilitat” i “perquè es pugui desencallar”, tot i discrepar en alguns punts.

Al final, votació històrica que desencalla per unanimitat la vinguda del Corte Inglés i posa fi a l’afer de Can Fàbregas després de 6 anys. 

Etiquetes: