Mataró Notícies

"El culpable de que no vingui el Corte Inglés és l'Ajuntament, no els pagesos"

"El culpable de que no vingui el Corte Inglés és l'Ajuntament, no els pagesos"

Cristina Salad

L’Assemblea Pagesa es defensa i nega haver posat pals a les rodes per l’arribada del Corte Inglés. Fa uns dies, representants d’aquest sindicat de la pagesia mataronina van voler sortir al pas de les declaracions que els assenyalen com a culpables que l’arribada del centre comercial sigui més lluny que mai. Ho han fet per trencar el seu silenci després que les dues últimes sentències dictades pel TSJC els hagin donat la raó. Durant una compareixença davant la premsa en la que es van poder posar cares a les persones que hi ha darrera del sindicat, els pagesos van lamentar haver-se convertit en l’ase dels cops i que se’ls vulgui carregar el mort de la situació en la que queda la ciutat arran de l’última sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En aquest sentit, tant els pagesos com el seu advocat, Josep Alsina, van afirmar taxativament que “qui ha fet malament les coses i qui ha de fer autocrítica són l’Ajuntament i la Generalitat”.

La primera de les sentències (feta pública el 13 de juliol) anul·lava de ple dret tots els planejaments urbanístics vinculats al solar de Can  Fàbregas. De fet, el document judicial va més enllà i qualifica d’excentricitat tot el procediment que va comportar el trasllat i emmagatzematge de la nau en una zona de sòl no urbanitzable. La segona sentència, complementària de la primera, qualifica d’irracionalitat i excentricitat “el paquet normatiu que va servir per seccionar i empaquetar, en un paratge agrícola”, la nau. D’aquesta manera, les dues últimes sentències donen la raó als pagesos.

Durant la roda de premsa feta al Cafè de Mar, Pep Riera, pagès mataroní i històric dirigent d’Unió de Pagesos va apuntar que el més fàcil és buscar culpables, però que “cal demanar responsabilitats, també al Corte Inglés i preguntar-se perquè no ha fet l’obra. Riera argumenta que l’Ajuntament va posar totes les facilitats al Corte Inglés per permetre que l’operador arribés a Mataró i, en canvi, no s’ha executat l’obra. En aquest sentit, acusa el Corte Inglés d’incomplir el contracte de compra-venda i posa en dubte que els litigis oberts siguin l’única raó per no tirar endavant el projecte. Posició que manté també el seu advocat, Josep Alsina.

Els pagesos també neguen que en cap moment s’hagi posat sobre la taula un conveni amb l’Ajuntament per retirar els litigis si s’acceptaven les seves condicions. Segons el seu advocat, el que van fer és “demanar que les coses es fessin correctament”. Les principals demandes del col·lectiu passaven per modificar el traçat del tren orbital eliminant la reserva d’espai a les Cinc Sènies, l’ampliació del catàleg de masies per incloure les construïdes després de 1956. En tercer lloc, també havien demanat moure de lloc les peces de l’antiga farinera.

Ara, lluny de finalitzar les seves accions, l’Assemblea Pagesa pretén continuar mobilitzant-se per buscar els responsables fins a les últimes conseqüències.