Mataró Notícies

El Maresme tindrà una agència de boscos a demanda

El Maresme tindrà una agència de boscos a demanda

Cristina Salad

El Consell d’Alcaldes veta la creació de l’agència de boscos del Maresme. En l’última reunió d’aquest òrgan del Consell Comarcal, els alcaldes d’ERC i la CUP que en formen part van negar el seu suport al nou servei en un informe desfavorable. Argumenten en aquest document que qui té les competències és la Generalitat i qüestionen el nom del servei. Per contra, n’hi ha 10 que es van posicionar a favor de la nova agència (PdeCAT i PSC) i un (ERC) s’hi va abstenir. Per això, el Consell es replanteja el servei i el donarà a la carta, és a dir, només donarà suport als ajuntaments que explícitament ho sol·licitin i signin un conveni amb el Consell. Pel president del Consell Comarcal, Miquel Angel Martínez, la postura dels alcaldes respon a una qüestió política. Més encara si es té en compte que set d’aquests batlles que s’han oposat a l’agència de boscos han sol·licitat ajudes a l’administració comarcal per poder gestionar els boscos que estan dins dels seus municipis.

En aquest sentit, el Consell Comarcal ha congelat les actuacions programades a nivell municipal, per als propers 15 dies i ha comunicat als ajuntaments que per intervenir necessita una petició oficial i la signatura del corresponent conveni.

Malgrat que les decisions del consell d’alcaldes no són vinculants, -qui té la potestat per fer-ho és el ple del Consell Comarcal-, l’administració ha optat per reformular el servei. Diu el president Miquel Angel Martínez que com a administració comarcal no poden renunciar al paper que toca jugar en defensa del territori i vetllant per la gestió dels boscos del Maresme en la seva totalitat. Per tant, amb aquest servei a demanda es cobrirà el servei distribuint els diners que arribin en funció de l’ajuda que demanin els municipis.

Paral·lelament, el Consell Comarcal ha demanat al Departament d'Agricultura, que és qui té les competències, que expliqui el seu pla d'actuació al Maresme per frenar l'expansió de la plaga de tomicus i el calendari d'inversions.  Segons l'estudi presentat per la Diputació de Barcelona sobre la situació dels boscos del Maresme, 800 hectàrees de pi pinyer són irrecuperables i es necessitarien 2.5 milions d'euros per retirar tots els exemplars afectats. Aquesta és, ara per ara, l’única forma de combatre l'expansió de la plaga i reduir el risc d'incendis forestals.