Mataró Notícies

La casa natal de Puig i Cadafalch, més a prop de la protecció integral

La casa natal de Puig i Cadafalch, més a prop de la protecció integral

Cristina Salad

El Consell de Patrimoni aprova, per unanimitat, la catalogació integral de la casa natal de Puig i Cadafalch, situada al Carreró número 39. Dimarts es reunia aquest consell que tenia en l’ordre del dia la proposta de declarar la protecció integral de l’immoble arran de la descoberta alguns dels plànols que demostren que l’arquitecte va fer una ampliació de la casa. Segons aquests plànols que es troben entre els documents del Fons Puig i Cadafalch dipositats a l’Arxiu Nacional de Catalunya, les obres es van realitzar en l’època en què Puig i Cadafalch era arquitecte municipal i vivia a l’edifici. La descoberta s’ha fet gràcies a una investigació que han fet Mariona Gallifa i Carles Marfà. Fins ara, la casa tenia catalogada la façana però amb la troballa d’aquesta investigació l’edifici adquireix un nou valor que ha convençut els membres d’aquest òrgan consultiu. En tot cas, la decisió del Consell és preceptiva, però en cap cas vinculant. Serà el govern i el ple municipal, en última instància, qui tindrà l'última paraula. Explica el regidor de Cultura i president del Consell de Patrimoni, Joaquim Fernández, que les descoberta de peces arquitectòniques ideades per l’arquitecte i els plànols signats per ell mateix, donen una nova dimensió a l’edifici i a la seva importància patrimonial.

El procés es va iniciar el 2009 quan la plataforma “Salvem la casa natal de Puig i Cadafalch” va recollir un miler de signatures instant la ciutat a mantenir l’edifici i preservar-lo. Fa un parell d’anys, l’actual propietari de la casa la va posar a la venda un cop l’entitat que s’hi allotjava va deixar les instal·lacions. L’octubre de l’any passat, el ple municipal va aprovar suspendre el permís d’obres durant un any. Moratòria que ara es plantegen ampliar per poder fer un estudi acurat. Per cert que el Consell de Patrimoni redactarà un informe en el que proposarà destinar l’edifici a equipaments. De fet, suggereix destinar-lo a un centre de divulgació de l’obra i la figura de Josep Puig i Cadafalch. Com explica el regidor de cultura i president del Consell de Patrimoni.

Josep Puig i Cadafalch va néixer en aquest immoble del Carreró número 39 el 17 d’octubre de 1867. Les reformes projectades les va realitzar durant l’etapa en què treballava com a arquitecte municipal, entre 1892 i 1896.