Mataró Notícies

La Unitat de Civisme de la Policia Local intervé en 25 casos el primer mes

Part dels agents que formen la nova Unitat de Civisme i Convivència

La Unitat de Civisme de la Policia Local intervé en 25 casos el primer mes

Cristina Salad

La nova Unitat de Civisme i Convivència de la Policia Local ha intervingut en 25 casos en el primer mes de funcionament. La majoria d’actuacions són per casos d’ocupació il·legal d’habitatges. Aquestes intervencions han comportat la investigació de vuit persones per tres casos per presumptes delictes d’usurpació que han estat denunciats als jutjats. Tal com vam explicar la setmana passada, els agents d’aquesta unitat han evitat tres ocupacions gràcies a la col·laboració veïnal. Una d’elles feta en col·laboració del Cos Nacional de Policia que ha tramitat dos expedients d’expulsió, aplicant la Llei d’Estrangeria. En el nou servei de la Policia Local treballen 8 agents i dos caporals per evitar l’ocupació d’habitatges buits. A més també fan tasques de prevenció, fent d’interlocutors amb entitats, veïns i comerciants. Explica la regidora de Via Púlica, Núria Moreno, que l’objectiu és que els mataronins no se sentin sols i sàpiguen a qui dirigir-se. Per la seva banda, l’intendent major de la policia, Mateo Sánchez, ha recordat que gràcies a la col·laboració ciutadana s’han pogut evitat tres ocupacions a habitatges.

Paral·lelament, durant aquests primers trenta dies ha començat la inspecció prevista d’habitatges buits. Durant el 2017 l’Ajuntament ha plantejat un programa per tenir dades de 368 habitatges que en la majoria dels casos són propietat de bancs i empreses. En aquests primers 30 dies s’han inspeccionat un total de 64 pisos, 39 dels quals estan ocupats il·legalment. La regidora de Benestar Social, Isabel Martínez, matisa que la intenció és que aquells que necessitin un habitatge puguin aconseguir-lo seguint els protocols d’emergència social i evitar que siguin víctimes de màfies o del relloguer il·legal. 

Dins de les accions que ha plantejat la Comissió Municipal per a la Gestió del Risc per a la Seguretat i Convivència, s'ha confeccionat una base de dades que recull 437 immobles on, des del 2008, la Policia Local ha fet alguna intervenció vinculada a l’ocupació il·legal. Més de la meitat (239) són per molèsties als veïns, un segon grup (182) detectats per benestar social i PUMSA, en tercer lloc (15) per denúncies dels propietaris i un darrer per una comunicació dels Mossos d’Esquadra.