Mataró Notícies

Mataró confia que els compromisos arrencats al Congrés es transformin en respostes reals

Mataró confia que els compromisos arrencats al Congrés es transformin en respostes reals

Eli Solsona

La delegació mataronina que s’ha desplaçat a Madrid per reclamar que els afectats per les preferents de Caixa Laietana que van bescanviar-les per accions puguin acollir-se al procés d’arbitratge que negocien PP i PSOE, arrenca el compromís dels populars d’estudiar la situació i intentar donar-hi solució.

El PP s'ha compromès a estudiar la situació dels afectats per les preferents de Caixa Laietana que van canviar-les per accions de Bankia per intentar buscar-los una solució que podria passar per incloure’ls en el procés d’arbitratge que pacten populars i socialistes i que permetria a aquests afectats recuperar els seus estalvis. Ho ha dit, després de la reunió al Congrés amb la delegació mataronina que ha viatjat aquest dimecres, el portaveu del PP a la comissió d’economia, Vicente Martínez Pujalte.

Aquestes declaracions han estat rebudes per l’alcalde, Joan Mora, i per la resta de portaveus dels grups polítics de l’ajuntament que s’han desplaçat aquest dimecres fins a Madrid com una porta oberta a cercar una solució pels afectats. Joan Mora ha volgut interpretar “en positiu” la resposta del PP perquè està “convençut que han entès que és una injustícia” i ha confessat “entendre” que hagin d’estudiar la situació abans de donar-hi un sí definitiu.

Des de la resta de grups del consistori, la socialista Maria Carme Maltas s’ha mostrat satisfeta per les trobades i ha volgut destacar la unitat que ha mostrat Mataró al Congrés pel fet d’haver-se desplaçat un representant de cada grup i també dels afectats per fer un front comú per defensar els afectats de Caixa Laietana. Des de les files d’ICV-EUiA, Esteve Martínez considera que a Madrid “han entès el problema”. Ha remarcat que l’oposició és qui s’ha mostrat més predisposada, però que és el PP qui té la clau de volta a la solució d’aquest problema però considera que s’han mostrat receptius. El portaveu de la CUP, Xavier Safont-Tria, s’ha expressat en el mateix sentit que Martínez i ha afegit que amb aquesta visita a Madrid s’ha constatat que les preferents “són una estafa”. La portaveu de Plataforma per Catalunya, Mònica Lora, i el del PP, José Manuel López, també han viatjat fins a la capital espanyola.

Jornada maratoniana: 7 reunions en 8 hores

Els portaveus mataronins feien aquestes declaracions després d’una jornada maratoniana en què s’han reunit amb CiU, PSOE, PP, ICV-EUiA, Amaiur, ERC i la Defensora del Pueblo. Des de les files del PSOE han rebut a la delegació de la capital del Maresme el portaveu dels socialistes a la comissió del Congrés, Valeriano Gómez, i el diputat maresmenc del PSC, Joan Rangel. Tots dos s’han mostrat sensibles amb la situació dels afectats mataronins i Valeriano Gómez ha explicat que ja havia adreçat una carta al ministre Luis de Guindos perquè considera que s’haurien de poder acollir al procés d’arbitratge.

Per part de CiU, els diputats que han rebut als polítics i afectats mataronins han estat el portaveu, Josep Antoni Duran i Lleida, i el diputat maresmenc, Josep Sánchez Llibre. Sánchez Llibre ha explicat que han presentat una proposició no de llei per tal que els qui es trobin en la situació d’haver bescanviat preferents per accions de Bankia puguin recuperar els seus estalvis. Des de les files d’ICV, el diputat Joan Coscubiela s’ha mostrat disposat a lluitar però considera que “si no hi ha pressió social, el PP no es mourà” perquè ja s’ha demostrat amb el cas de la ILP de la dació en pagament. Des d’ERC, Alfred Bosch ha qualificat la situació de “drama” i d’”indecència” i s’ha mostrat disposat a posar el seu gra de sorra per intentar resoldre-ho. Des d’Amaiur, Rafael Larreina també ha qualificat “d’imprescindible” una resposta de les institucions “per reparar aquesta injustícia”.

L’alcalde, els portaveus de la resta de grups i els representants de la plataforma Estafabanca s’han reunit també amb la Defensora del Pueblo, que els ha explicat que ja prepara un informe sobre preferents.