Mataró Notícies

El pressupost de 2017, el primer amb pla d'inversions des de fa 5 anys, supera el primer tràmit

Moment de la votació del pressupost

El pressupost de 2017, el primer amb pla d'inversions des de fa 5 anys, supera el primer tràmit

Elisabet Solsona

El govern municipal (PSC-CiU) aprova inicialment el pressupost per al 2017 amb el suport de Ciutadans i l’abstenció d’ERC-MÉS, PP i PxC (la portaveu, Mònica Lora, s’ha abstingut per equivocació perquè pretenia votar en contra). VoleMataró, CUP, ICV-EUiA i la regidora no adscrita han votat en contra. Uns números que pugen fins als 134M d’euros (un 7% més que el 2016) en el cas del consistori, i fins als 166,15M (un 9,09% més) si hi sumem les empreses públiques. D’aquests diners, el govern preveu destinar un total de 17,8M d'euros a inversions. En aquest ple també s’han aprovat definitivament les ordenances, taxes i preus públics que han d’entrar en vigor l’1 de gener de 2017. Respecte l’aprovació inicial, el govern ha decidit apujar l’IBI un 1% i no un 1,75%. La resta de tributs es congelen.

Durant la seva intervenció, el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, ha subratllat que es tracta del primer pressupost en 5 anys que inclou un pla d’inversions per realitzar les accions necessàries per posar la ciutat al dia. Concretament, ha dit, s’ha incrementat un 82,14% el capítol d’inversions de cara a l’any que ve. Uns diners que sumen un total de 17,8M d’euros i que, a grans trets, es destinaran a comprar actius de PUMSA, a millorar l’espai públic i els equipaments municipals, i a culminar projectes de la Llei de Barris de Rocafonda.  

El primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Participació Ciutadana, Quim Fernàndez, ha reivindicat la feina feta pel govern per crear el clima de confiança i diàleg que la resta de grups els va demanar l’any passat, posant com a exemples la creació de tres comissions presidides per l’oposició. Fernàndez també ha subratllat que el 35% del pressupost es destina a polítiques socials. També ha reivindicat la feina feta per l’executiu de CiU en el mandat passat assegurant que, si és possible tornar a fer inversió, és perquè “entre 2011 i 2015 es va reduir el deute i perquè s’ha complert els plans d’ajust”.

Ciutadans ha donat suport a la proposta de pressupost tot i advertir que “no és un xec en blanc”. El portaveu, Juan Carlos Ferrando, ha exigit al govern “que comenci a treballar per garantir la reactivació econòmica de Mataró i dels seus ciutadans”. Algunes de les peticions que ha fet la formació taronja han estat més seguretat a la zona d’oci nocturn del Pla d’en Boet, o definir una estratègia d’acció per al Port i per al TecnoCampus.

ERC-MÉS, com ja va fer l’any passat, ha optat per l’abstenció. En aquest cas, segons ha apuntat el portaveu Francesc Teixidó, “no hi ha hagut temps material i falta estudiar els projectes d’inversió proposats pel govern i estudiar amb detall l’assignació pressupostària per àrees”. Teixidó també ha celebrat que el govern hagi fet marxa enrere i hagi decidit moderar la pujada de l’IBI fins a l’1%, enlloc de l’1,75% aprovat inicialment.

VoleMataró ha votat en contra de la proposta. La portaveu, Montse Morón, ha lamentat que “molta part de la inversió se’n va als equipaments esportius” quan, sota la seva opinió, “hi ha altres urgències socials”. Morón considera que no s’està donant la resposta que necessita la ciutadania i que el govern planteja uns pressupostos que “no són socials ni participats”. La portaveu de la formació lila també ha retret a l’executiu que no hagi posat en marxa la “prova pilot” de pressupostos participats.

Des de les files del PP, José Manuel López ha celebrat que el govern hagi “pràcticament congelat els impostos” per a l’any que ve. El portaveu popular considera que durant els últims anys, els mataronins “hem patit més impostos i pitjors serveis”. Ha retret al govern que, si ara pot presentar aquest pla d’inversions, és perquè s’ha demanat “un important esforç en el pagament d’impostos en els pitjors anys de la crisi”. López també ha criticat que PUMSA se segueixi emportant gran part del pastís d’inversions. Malgrat aquests retrets, ha optat per l’abstenció

La CUP ha rebutjat el pressupost perquè considera que “no dóna resposta a les emergències socials, ni és útil per reactivar el teixit productiu ni tampoc per revitalitzar la cultura”. El portaveu de la CUP, Juli Cuéllar, també troba a faltar que no sigui un pressupost participatiu, que no qüestioni el pla d’ajust ni el pagament del deute, ni tampoc plantegi una gestió 100% pública dels serveis municipals. Per tot plegat, Cuéllar ha dit que no volen donar suport “a un govern de capelletes” que “ni tan sols ha trucat a la porta de la CUP”.

En un sentit semblant al manifestat pel PP, PxC també ha rebutjat la proposta perquè entén que “els ingressos venen provocats per l’asfíxia a què sotmeten als ciutadans”, ha retret Mònica Lora al govern. La portaveu de Plataforma considera que el govern no prioritza prou les polítiques socials ni de generació d’ocupació.

ICV-EUiA, per últim, també ha votat en contra perquè considera que el govern podria ser “molt més generós” en la seva lluita contra la pobresa. El portaveu, Esteve Martínez, considera que es destinaran massa diners al manteniment d’equipaments esportius i, en canvi, massa pocs a polítiques socials.

 

 

Etiquetes: