Mataró Notícies

En directe

El PSC diu que el Referèndum "no és motiu" perquè CiU trenqui el pacte

El PSC diu que el Referèndum "no és motiu" perquè CiU trenqui el pacte

Betty Doñate

El pacte de govern de Mataró permet que el PSC i CiU defensin posicionaments diferents en temes nacionals. Per això, els socialistes consideren que el referèndum independentista de l’1 d’octubre no ha de ser motiu per trencar el pacte. El secretari d’organització del PSC, Juan Carlos Jerez, ha explicat que el govern del socialista David Bote cedirà equipaments municipals per fer les votacions només si es convoca un referèndum, perquè aleshores haurà de fer el que marqui la Llei. Si al final el referèndum no tira endavant i el que se celebra és una consulta, CiU podrà oferir els espais que demanen per a les votacions des de la Regidoria de Participació. En qualsevol cas, si es trenqués el pacte, com ha alertat el PDeCAT, els socialistes haurien de governar en minoria, ja que creuen que tampoc no podrien comptar amb altres partits independentistes com ERC. 

Segons Jerez, la qüestió nacionalista "no ha de ser motiu" per trencar un pacte de govern a Mataró que fins ara "ha funcionat bé" i que des del primer dia deixava clar que tant el PSC com CiU podrien defensar postures diferents en qüestions de país. El president del PDeCAT, Alfons Canela, va dir fa uns dies que si l’alcalde de Mataró no cedia equipaments municipals per dipositar les urnes per al referèndum de l’1 d’octubre, CiU hauria de trencar l’acord de govern amb el PSC “per coherència”. Però els socialistes asseguren que abans de parlar de trencament, cal esperar que s’aprovi la Llei del Referèndum, veure si és legal o no la votació, i parlar amb CiU de tot plegat. 

Des del PDeCAT també es deia que si el consistori no cedia els equipaments per dipositar les urnes, CiU aprofitaria el seu control de la Regidoria de Participació per oferir ells aquests espais. Però, segons Jerez, si hi ha un referèndum legal, la cessió d’equipaments dependrà de la Regidoria de Serveis Centrals, no de la de Participació, i tant l’alcalde com ell – que és el regidor de Serveis Centrals- faran el que digui la Llei. I, si el que es fa finalment és una consulta, no caldrà cedir competències ni carteres. És a dir, tot seguiria igual i per tant tampoc no hi hauria motius per trencar el pacte.  

En el cas que es trenqui l’acord de govern, els socialistes haurien d’acabar el seu mandat en solitari. Segons Jerez, "per aritmètica, tal com està el Ple amb nou grups municipals”, seria complicat fer majories o governs sense comptar amb els partits majoritaris.

Sigui com sigui, estem parlant d’hipòtesis, perquè encara no hi ha res aprovat, segons ha recordat Jerez. El PSC espera el que digui la Llei  del Referèndum sobre el paper dels ajuntaments en la votació. I fins que no coneguin la Llei i fins que no hi hagi consens, "el PSC de Mataró no es posicionarà".