Mataró Notícies

Jordi Pujol defensa que una Catalunya independent seria "econòmicament viable"

Jordi Pujol defensa que una Catalunya independent seria "econòmicament viable"

Eli Solsona

Jordi Pujol considera que una Catalunya independent seria “econòmicament viable”. L’expresident de la Generalitat ho ha dit durant una conferència al TecnoCampus, on ha alertat que seria un procés dur, “sobretot al principi”. Pujol ha explicat la història de països com Letònia, Estònia, Eslovàquia i Eslovènia per exemplificar que els països que s’han independitzat en les últimes dècades, “se n’han sortit” i, per tant “nosaltres també ens en sortiríem”.

Per l’expresident, Catalunya té prou actius socials i econòmics per tirar endavant si opta per ser un estat propi. Tot i això, ha alertat que si Catalunya s’independitza d’Espanya, és imprescindible que aquest procés sigui recolzat per una majoria social “molt àmplia”. El que està clar, però, segons Pujol, és que Catalunya ha de poder decidir per on vol que passi el seu futur i que “el que no és viable és quedar-nos com ara”.

A més a més d’intentar desmuntar els anomenats “arguments de la por”, Pujol ha acusat el govern espanyol d’estar “residualitzant” Catalunya. L’expresident considera que la Generalitat cada vegada “té menys poder” i que està “tan escanyada” que “ha de retallar una cosa tan essencial com és TV3”. També ha afegit que “si les coses des d’un punt de vista financer, econòmic i institucional segueixen com fins ara, estem abocats a la residualització”.

Aquesta conferència de Jordi Pujol estava emmarcada en el cicle de xerrades sobre economia que organitza l’Escola Universitària del Maresme. Abans de la conferència, l’expresident ha visitat el TecnoCampus per conèixer a fons les instal•lacions dels centres universitaris, la incubadora d’empreses, les oficines de la Fundació TecnoCampus i CETEMMSA. També s’ha reunit amb empresaris i emprenedors del parc tecnològic i de la innovació.