Mataró Notícies

La corrupció i el viatge a Madrid en defensa dels afectats per les preferents, a "La Tertúlia"

La corrupció i el viatge a Madrid en defensa dels afectats per les preferents, a "La Tertúlia"

Eli Solsona

Els representants de les formacions polítiques de l’ajuntament que participen a “La Tertúlia” tenen molt clar què haurien de fer els responsables polítics en cas de ser imputats: retirar-se temporalment de la primera plana mentre són investigats. Així ho van manifestar els sis tertulians que participen en aquest espai de Mataró Ràdio. Des de les files de CiU, Marcel Martínez considera que els polítics “són les persones que donen la cara davant dels ciutadans” i que aquests casos de presumpta corrupció fan “molt de mal a la classe política”. Conscient que “no és una opinió 100% majoritària” a la seva formació, a títol personal apunta que un polític imputat s’hauria d’apartar temporalment.

En el mateix sentit es va expressar la socialista Maria Carme Maltas. Considera que l’ètica ha d’anar sempre per davant de tot perquè els polítics són la primera imatge que reben els ciutadans. Precisament per aquest motiu, i pel “mal” que fan aquests casos a tota la feina “honrada” que fan la immensa majoria de càrrecs electes i responsables de partits, per Maltas “un polític imputat, per ètica, s’ha de retirar temporalment”.

Des de les files del PP, José Ángel Fernández considera que el problema de base és la “tolerància” de certes actituds. Per Fernàndez, ara mateix no estem davant d’un “esclat de corrupció”, sino que estan sortint a la llum “alguns dels més de 700 casos que investiga la fiscalia”. El popular, que va repassar els casos investigats a cada partit per argumentar que “la corrupció és a tot arreu”, també es va mostrar contundent a l’hora de dir que “a la mínima sospita, un polític ha de plegar”.

Per part de PxC, Mònica Lora va fer referència a l’últim baròmetre del CiS per constatar l’escalada que ha fet la corrupció dins de les preocupacions dels ciutadans. Per Lora, un polític imputat s’hauria de retirar perquè, considera, “la corrupció és el pitjor delicte que pot cometre un polític contra la població”.

El representant d’ICV-EUiA, Miquel Canal, per la seva banda, considera que cal anar més enllà i impulsar mesures de control per evitar la corrupció. Canal explica que la seva formació ha presentat iniciatives en aquest sentit “que els principals partits sempre han rebutjat”. L’ecosocialista considera que més enllà de l’ètica personal de cadascú, és “imprescindible” impulsar les modificacions legislatives necessàries per “controlar” els qui cometen presumptes irregularitats.

Des de la CUP, Juli Cuéllar considera que la corrupció “és estructural” i que “forma part de l’ADN espanyol”. En la mateixa línia que Canal, Cuéllar també aposta per impulsar mesures de control perquè els casos que s’han fet públics últimament evidencien “un dèficit democràtic” que, sota el seu parer “és herència del franquisme”.

 

Madrid i les preferents

Durant l’espai La Tertúlia també es va posar sobre la taula el viatge a Madrid per defensar els afectats per les preferents de Caixa Laietana.

L’alcalde es reuneix avui amb el fiscal general de Catalunya en el que és un pas més per resoldre la situació en què es troben els afectats de Caixa Laietana que van canviar les participacions preferents per accions i que, ara, no poden acollir-se al procés d’arbitratge que negocien PP i PSOE. Durant l’espai La Tertúlia, Marcel Martínez de CiU va explicar que, a més a més del front comú de tots els partits i afectats a Madrid, la lluita del consistori “no s’acaba aquí”: d’una banda s’està esperant resposta a dues peticions adreçades al ministre d’economia Luis de Guindos i al president executiu de Bankia; i de l’altra que Joan Mora avui es reuneix a Barcelona amb el fiscal general de Catalunya i s’està pendent de trobar-se amb els eurodiputats catalans per fer sentir aquesta petició també a Brussel•les. 

La socialista Maria Carme Maltas va explicar que els representants de la plataforma Estafabanca que van formar part de la delegació mataronina desplaçada a Madrid, van posar sobre la taula als polítics una proposta per recuperar els diners de manera esglaonada, tenint en compte el difícil moment econòmic.

Des del PP, José Ángel Fernández va recordar que Rodrigo Rato ja ha estat citat a declarar davant del jutge pel Cas Bankia, però que caldria que altres dirigents també passessin pels tribunals. D’altra banda, Fernández es va mostrar optimista respecte un possible canvi de la llei que acorden PP i PSOE perquè els afectats mataronins es puguin acollir a l’arbitratge i també va insistir en la necessitat que la Generalitat posi querelles contra els responsables de la venda de preferents.

Des de Plataforma per Catalunya, Mònica Lora va insistir en el front comú que es va presentar a Madrid i en la resposta més que positiva que van mostrar tots els partits de l’oposició al Congrés. Lora va apuntar que la reunió amb el PP va ser la més tensa i la més llarga, i confia que els populars tinguin en compte la situació dels afectats de Caixa Laietana.

Des d’ICV-EUiA, Miquel Canal considera que cal pressió social per aconseguir que el PP tingui en compte les peticions que es fan des de Mataró, però també explica que cal demanar també que es canviï la definició del perfil d’afectat que es contempla en aquesta llei que defineix els afectats per preferents que poden acollir-se al procés d’arbitratge.

L’independentista Juli Cuéllar, per la seva banda, aposta per una mesura que, sota el seu punt de vista, seria una mesura de pressió infalible: si l’ajuntament de Mataró deixa de pagar els deutes a Bankia, Cuéllar considera que de manera pràcticament immediata, es resoldria la situació en què es troben aquests milers d’afectats de Caixa Laietana.