Mataró Notícies

L'abstenció de l'oposició permet l'aprovació inicial dels preus públics de 2013

L'abstenció de l'oposició permet l'aprovació inicial dels preus públics de 2013

Eli Solsona

Aprovades inicialment les ordenances, taxes i preus públics per l’any que ve amb els vots a favor del govern i l’abstenció de tots els grups de l’oposició excepte PxC que hi ha votat en contra. Aquestes ordenances venen condicionades pel pla d’ajust i el pla de sanejament aprovats al llarg d’aquest any. L’IBI s’apujarà un màxim del 3’75% i la resta d’impostos un 3,5% de mitjana, com l’IPC. Les famílies amb més dificultats econòmiques es podran acollir a bonificacions, com ja havia passat aquest 2012. A més, segons ha apuntat la regidora d’Administració i Atenció Ciutadana, Carolina Soler, es començarà a aplicar la tarifació social. En el cas de l’lBI, per exemple, les famílies monoparentals i nombroses podran beneficiar-se d’una rebaixa. Les famílies que hagin hagut de fer dació en pagament per no poder fer front a la hipoteca, tampoc no pagaran la plusvàlua, tal i com es va aprovar a l’últim ple.

D’altra banda, hi haurà algunes taxes i preus públics que s’incrementaran més. És el cas de la brossa domiciliària, que pujarà a l’entorn d’un 7%; dels cementiris, que s’apugen un 4,2%; de la zona blava, que s’apujarà un 5,5%; o de l’aigua, que s’apujarà per fer front al deute de l’ACA i el rebut mínim tindrà un cost de 37,7€.

 

Els vots de l'oposició

Excepte Plataforma per Catalunya, la resta de grups de l’oposició s’han abstingut en la votació de les ordenances, confiant que el govern municipal tingui en compte les al•legacions que presentaran les diferents formacions al llarg de les properes setmanes. El PSC ha apuntat que compartia les línies generals de les ordenances però hi troba a faltar, per exemple, més concrecions en les bonificacions; o a què es destinaran els diners recaptats amb aquests impostos. La portaveu, Montse López, ha estat l’encarregada d’exposar el posicionament dels socialistes al ple.

El PP, per la seva banda, troba insuficient la tarifació social que s’aplicarà, i ha tornat a reclamar que es prioritzin els serveis imprescindibles en un moment de crisi. El portaveu popular, José Manuel López, considera que hi ha serveis que en un moment com l’actual no són prioritaris i s’hauria de determinar quins són, perquè no es pot arribar a tot arreu. 

Plataforma per Catalunya ha estat l’únic partit que ha votat en contra de la proposta d’ordenances. La portaveu, Mònica Lora, considera que s’està ofegant els ciutadans i que s’apugen els impostos de manera “desmesurada” sense tenir en compte que els ingressos de moltes famílies han disminuït.

ICV-EUiA, que ha reclamat més diàleg al govern municipal, ha reconegut que aquestes ordenances portades a aprovació inicial van d’acord amb el que s’havia determinat al pla d’ajust i al pla de sanejament, i ha celebrat que tingués en compte les persones amb menys recursos. Tot i això, pel portaveu ecosocialista, Esteve Martínez, encara “es poden millorar molt”, motiu pel qual la formació s’ha abstingut. 

La CUP, per la seva banda, també ha volgut fer un vot de confiança i s’ha abstingut. Xavier Safont-Tria ha criticat que s’apugin alguns preus públics per sobre l’IPC, com és el cas del 7% de la taxa de la brossa domiciliària o el 4,2% dels cementiris. Tot i això, la CUP s’ha abstingut a l’espera de veure quina rebuda tenen les seves al•legacions. 

Ara s’obre un període d’al•legacions i, l’aprovació definitiva, es farà abans de Nadal.