Mataró Notícies

L'encaix Catalunya-Espanya i la convocatòria d'eleccions centren La Tertúlia

L'encaix Catalunya-Espanya i la convocatòria d'eleccions centren La Tertúlia

Eli Solsona

CiU admet que unes eleccions anticipades seran un plebiscit i assegura que vol aconseguir la màxima sobirania fiscal, política i social per a Catalunya. Així ho ha assegurat el membre de la comissió executiva de la federació nacionalista, Marcel Martínez, durant la Tertúlia política. Martínez considera que l’Onze de setembre “el poble va parlar de forma clara i rotunda” i que, després del cop de porta de Mariano Rajoy al pacte fiscal cal fer un pas més. Per això, explica Martínez, CiU ha refermat la seva voluntat d’aconseguir l’autodetrminació per a Catalunya i de dotar-la “d’instruments d’estat”.

El PSC, per la seva banda, admet que si el president de la Generalitat convoca eleccions anticipades per aquesta mateixa tardor, els socialistes ho tindran complicat per celebrar les primàries que havien previst per escollir candidat. La diputada al Parlament i portaveu del PSC a l’ajuntament, Consol Prados, titlla de “fracàs” la legislatura de Mas; i retreu a CiU que vulgui instrumentalitzar el debat independentista i “apropiar-se d’aquest sentiment” perquè, sota el seu parer, s’estan “tapant els problemes reals que té Catalunya”. Malgrat les crítiques a CiU, Prados ha admès que el més que probable avançament electoral obligarà el partit a trobar una altra manera d’escollir el seu candidat.

El PP, per la seva banda, reclama a CiU que clarifiqui el seu missatge i fixi un posicionament respecte quin futur vol per a Catalunya. El militant del PP, José Ángel Fernández, considera que Artur Mas dóna diferents missatges i es mostra “sorprès” que, en un moment de crisi com l’actual, s’estigui plantejant la independència de Catalunya. Fernández també considera que, si es convoquen eleccions, serà la prova que CiU s’haurà vist “desbordada” i que “Artur Mas ha fracassat”.

PxC, per la seva banda, confirma que si es celebren eleccions anticipades, Josep Anglada tornarà a ser el cap de cartell. La portaveu a l’ajuntament, Mònica Lora, ha explicat que la seva formació no és independentista però sí que és favorable al dret a decidir. Lora ha acusat CiU de jugar “a un doble joc per aconseguir rèdit electoral”. També demanat “respecte pels independentistes i també pels que no ho són”.

ICV vol evitar que les possibles eleccions s’entenguin només com un plebiscit sobre el futur de Catalunya i reclama a CiU que no instrumentalitzi el debat nacional. Per la presidenta d’ICV a Mataró, Noe Ayguasenosa, el debat nacional “no es pot posposar, però el debat social tampoc”. Pels ecosocialistes, Catalunya ha de poder decidir quin vol que sigui el seu futur, però aquest futur ha de passar necessàriament per garantir la cohesió social. 

CUP veu molt probable presentar-se a aquestes eventuals eleccions al Parlament de Catalunya. L’independentista Juli Cuéllar explica que el debat intern de la CUP està molt travat, però reconeix que encara no tenen la decisió ferma presa ni tampoc cap candidat. En aquest sentit, Cuéllar també admet que, en cas que Artur Mas finalment convoqui els comicis per a finals de novembre, el calendari és “ajustat”. 

El Parlament acull a partir d’aquesta tarda el debat de Política general. S'espera que el president Mas aprofiti la sessió per convocar eleccions anticipades, tot i que no es preveu que faci l’anunci aquest dimarts.