Mataró Notícies

Mataró crea, per unanimitat, una comissió per definir un nou Mapa Escolar

Mataró crea, per unanimitat, una comissió per definir un nou Mapa Escolar

Eli Solsona

Mataró crea per unanimitat una comissió per definir un nou Mapa Escolar. La proposta s’ha aprovat en el transcurs d’un ple extraordinari i monogràfic sobre educació que s’ha celebrat a petició del PSC. Aquesta comissió ha de servir per traçar la planificació escolar de la ciutat amb transparència, pluralitat i consens no només polític, sinó també garantint la participació de la comunitat educativa i amb capacitat per planificar i triar criteris per afrontar el panorama educatiu que haurà d’afrontar Mataró en els propers anys: una baixada de la natalitat que provoca una caiguda de la demanda de primària i, en canvi, la necessitat de crear més places a secundària.
Totes les formacions han tornat a lamentar que Ensenyament hagi tancat una de les dues línies de l’escola Joan Coromines perquè això ha provocat un dèficit de places públiques al centre de la ciutat. De fet, el mateix regidor Pere Galbany ha tornat a criticar la decisió d’Ensenyament, que va obviar la planificació escolar que havia fet el consistori. La portaveu del PSC, però, ha criticat el regidor acusant-lo de “manca de lideratge”, ha reclamat transparència i uns criteris polítics que, sota el parer de Consol Prados, han de respondre a “l’equitat social i territorial perquè l’escola pública segueixi sent un model d’èxit”.
El popular José Manuel López ha reivindicat el dret dels pares a escollir el model d’escola que volen pels seus fills –pública o concertada- i ha demanat el compromís que aquesta comissió serveixi perquè tots els partits vagin “a la una” i també que “es treballi perquè no sigui un òrgan inútil i doni els seus fruits”.

La portaveu de PxC, Mònica Lora, ha lamentat que entre els punts de l’ordre del dia no n’hi hagués un sobre “qualitat escolar”, fet que, segons Lora, és un símptoma que aquest ple només ha estat “per fer-se la foto”. La portaveu de PxC ha demanat que l’educació “es deixi d’utilitzar com una arma política” i que “cal donar més veu als veritables protagonistes, que són les comunitats educatives”.

ICV-EUiA, per la seva banda, considera que els resultats de la preinscripció mostren un “favoritisme cap a l’escola concertada en detriment de la pública”. Conxita Calvo, exregidora d’educació de l’anterior govern, ha demanat “abocar tots els esforços a la reflexió i a escoltar tots els agents perquè puguin parlar i elevar les seves decisions als serveis territorials”.

La CUP s’ha mostrat molt crítica amb el PSC per haver demanat la celebració d’aquest ple monogràfic ja que, segons Xavier SAfont-Tria, totes les formacions han manifestat reiteradament el seu posicionament respecte tots els temes que s’han debatut avui. L’independentista ha reclamat “un discurs clar i transparent” i “línies i polítiques clares”.

Un grup de pares i mares s’han manifestat contra la decisió de tancar la segona línia del Coromines i han mostrat pancartes on reclamaven la dimissió del regidor d’ensenyament, Pere Galbany, a qui han donat l’esquena durant la seva intervenció. També han abandonat la sala en senyal de protesta durant el discurs de Mònica Lora després que la portaveu de PxC reclamés “prioritzar els espanyols per l’escolarització i les ajudes a la natalitat”.