Mataró Notícies

Mataró se sumarà a la querella contra Espanya per crims contra la humanitat per l'afusellar Josep Abril

Mataró se sumarà a la querella contra Espanya per crims contra la humanitat per l'afusellar Josep Abril

Cristina Salad

Mataró se sumarà a la querella argentina contra l’estat Espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament de l’alcalde republicà, Josep Abril. Una proposta de resolució portada al darrer ple municipal per ERC-MÉS. Durant la seva intervenció, el cap del grup municipal, Francesc Teixidó va apuntar que quaranta anys després del final de la dictadura es continua perpetuant un model d’impunitat dels crims del feixisme, emparats en la llei d’amnistia de 1977. Des de 2013, la justícia argentina està vehiculant la investigació dels crims de la dictadura franquista a través d’una querella presentada per ERC. Una proposta de resolució a la que el grup del PP va presentar una esmena reclamant que també s’investigui els afusellaments dels represaliats a la rereguarda, moltes vegades persones vinculades a partits conservadors, d’altres veïns dels municipis que van desaparèixer “després de recollir-los el cotxe fantasma”. Una esmena que no va acceptar el grup d’ERC-MES.

A partir d’aquí el debat al ple va començar a agafar un gir cap a l’esperpent amb aparició inclosa del grup de música madrileny, Def Con 2. Va ser el regidor de la CUP, Juli Cuellar, qui ho va treure a col·lació esmentant la cançó “España es idiota” que va enfadar el PP i que va tenir resposta de l’alcalde David Bote a Cuellar a qui va retreure per la falta de respecte a milions de persones i per posar a tothom al mateix sac.

En aquest punt, el debat sobre la querella presentada a Argentina per reparar la memòria de l’alcalde Abril i altres polítics represaliats pel franquisme havia perdut el punt de partida. Les diferències entre les forces del consistori es va fer més que patents en aquest punt. Des d’ICV, Esteve Martínez es va sumar a la proposta d’ERC i es va acusar el PP de desviar el tema, afirmant que la seva esmena no tenia lloc en aquesta reclamació. En el mateix sentit, Montse Morón va denunciar qualsevol tipus de violència i va afirmar que no és de rebut comparar uns crims i altres. En sentit contrari, la regidora de PxC, Mònica Lora, va apel·lar a la llei de la memòria històrica com a marc en el que fer aquestes denúncies i va posar en dubte la capacitat democràtica de l’Argentina.

Finalment va ser la regidora Núria Calpe qui va prendre la paraula en nom del govern municipal per demanar a ERC que deixés sobre la taula la proposta per estudiar el que es demana en el document. Un temps que es demana per estudiar la viabilitat d’incloure l’Ajuntament en una querella que té efectes jurídics i que compromet a l’Ajuntament de Mataró com a institució

La proposta es va aprobar amb els vots a favor d’ERC-MÉS, C’s, VOLEMataró, CUP, ICV-EUiA i la regidora no adscrita, i l’abstenció del PSC, CiU, PP i PxC.