Mataró Notícies

S’acaba el curs polític amb l'últim Ple abans de vacances

S’acaba el curs polític amb l'últim Ple abans de vacances

MataróNotícies.cat

Aquest vespre es celebra la sala de Sessions de l’Ajuntament l’últim Ple ordinari del curs polític. Una sessió on es debatrà si es prorroga la comissió informativa que investiga el sobrecost econòmic de l’edifici de negocis del Rengle. La intenció és mantenir activa aquesta comissió i esperar a l’informe que elaboren el secretari i l’interventor municipal. El document podria estar enllestit el mes de setembre i inclouria les conclusions de la investigació. En tot cas, l’Ajuntament responsabilitza l’empresa CGO d’aquest sobrecost. A hores d’ara hi ha més d’1,6 milions d'euros sense justificar. La xifra, en un primer informe fet públic el setembre de 2016, apuntava a 268.000 euros injustificats, però amb el nou peritatge la quantitat s'ha multiplicat. El president de la comissió, el popular José Manuel López, explica que ja en l’informe del pèrit s’exposa que alguna cosa no va fer bé l’empresa CGO que dirigia les obres.

L'informe que elaboraran el secretari i l'interventor de l'Ajuntament, d'acord amb els advocats, haurà de definir quina quantitat, en quin tribunal i contra qui cal presentar la reclamació. A més, les conclusions que en resultin s'elevaran a l'Oficina Antifrau en nom de la "transparència i retiment de comptes. A més de la pròrroga d’aquesta comissió, també es votarà l’ampliació de la comissió que investiga les possibles irregularitats a les obres de desenvolupament del Sorrall.  

Durant el Ple, aquest vespre, també es donarà compte d’acords que s’han produït les darreres setmanes. Un d’ells és la inclusió de la Biblioteca de la Fundació Iluro a la Xarxa de Biblioteques públiques de Mataró, una integració que es va signar el passat 14 de juny. La incorporació és l’avantsala perquè l’equipament passi a formar part de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona el 2018. Tant el regidor de Cultura, Quim Fernández, com el president de la Fundació, Pere Carles, han celebrat l’acord, perquè assegura el futur de la Biblioteca Popular.

El Ple de juliol també debatrà quatre propostes de resolució. La primera, la presenten conjuntament ICV-EUiA i la CUP per cedir solars i edificis buits i en desús de titularitat municipal perquè s’hi puguin construir habitatges cooperatius. La proposta rep el suport de ERC-MES i VoleMataró. Precisament, aquesta formació presenta una altra proposta sobre les condicions laborals de les empreses Multiserveis. Plataforma per Catalunya (PxC) reclamarà garantir mesures de seguretat en actes multitudinaris i ERC en presentarà una altra per crear el programa de recuperació de parets mitgeres. 

Control al govern

El Partit Popular reclamarà que l’Ajuntament actuï per aturar els sorolls que es produeixen de nit en diversos punts de la ciutat.  Segons Jose Manuel López, portaveu del PP al consistori, els sorolls augmenten durant les vacances escolars. Un problema que, segons López, afecta sobretot els veïns de les places i parcs de Rocafonda, Cerdanyola i El Palau. Per intentar solucionar la problemàtica, el PP instarà al consistori a posar en marxa un Pla de xoc integral que contempli aspectes urbanístics i de civisme. A més, reclamarà que la Policia Local atengui les demandes dels veïns i faci complir als parcs i places l’ordenança de civisme tal i com es fa amb bars i restaurants sorollosos.

Declaracions Institucionals

En aplicació del ROM (Reglament Orgànic Municipal) i per tal d’agilitzar la celebració de les sessions, l’apartat de Declaracions Institucionals ha deixat de debatre’s als Plens per passar a fer-ho a les Juntes de Portaveus. Durant la sessió només es donava compte de les mocions aprovades. Ara, en un pas més aquestes Declaracions no passen compte al ple sinó que es fa en una compareixença prèvia dels portaveus del grups municipals.

Així, podem explicar que, que l’Ajuntament de Mataró demanarà a la Generalitat que reforci l’atenció primària, després que tots els grups municipals menys ERC-MES hagin aprovat una Declaració Institucional presentada pel PSC en la junta de portaveus prèvia al ple de juliol. Els socialistes han fet aquesta proposta perquè veuen l’atenció primària com la base del sistema sanitari, però també perquè el Departament de Salut destini almenys un 20% del seu pressupost a millorar el servei. La portaveu de PSC a Mataró, Núria Moreno, ha explicat que a finals de maig van reunir-se amb el conseller de Salut, Toni Comín, per demanar-los aquest augment pressupostari i la contractació de més personal als centres sanitaris, però l’entrevista no va tenir èxit. ERC-MES ha estat l’únic partit que ha rebutjat la proposta. El seu portaveu, Francesc Teixidó, ha explicat que ara no és el moment de fer una demanda com a aquesta, ja que la Generalitat acaba d’ampliar el pressupost  fins el 25% en l’àmbit sanitari. Amb l’aprovació de la proposta, l’Ajuntament de Mataró dóna suport a un manifest que signen treballadors socials, personal d’infermeria, veïns i la societat catalana de medicina de família, entre d’altres entitats, per instar a la Generalitat a millorar l’atenció primària a Catalunya.

També en el marc de les declaracions institucionals aprovades, l’Ajuntament demanarà a la Generalitat que proporcioni a les escoles de Mataró els recursos, les condicions i els professionals que calguin per poder atendre les necessitats dels alumnes de la ciutat. La petició es farà després que tots els grups municipals hagin aprovat una declaració institucional presentada per Iniciativa per Catalunya- Esquerra Unida i Alternativa en la junta de portaveus prèvia al Ple de juliol. El Departament d’Ensenyament  treballa per desplegar una llei educativa que vol garantir la igualtat d’oportunitats a Catalunya. Però, segons els ecosocialistes, perquè sigui efectiva, cal dotar els centres educatius públics de recursos i personal.  

I per finalitzar, unanimitat política perquè Mataró es comprometi a millorar l’accessibilitat a la ciutat. Tots els grups municipals han aprovat una declaració institucional d’Esquerra perquè Mataró actualitzi el seu pla d’accessibilitat i perquè demani a la Generalitat que prioritzi les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda. D’aquesta manera, el consistori es compromet a adherir-se a la Declaració de la Federació Francesc Layret Barcelona, sobre “L’accessibilitat universal, una contribució al bé comú” i a adaptar, per tant, el seu pla d’accessibilitat universal a la normativa vigent.