Mataró Notícies

Sociovergència per aprovar els pressupostos i les ordenances

Sociovergència per aprovar els pressupostos i les ordenances

Eli Solsona

Mig any després de les eleccions, la sociovergència s'ha fet realitat. Una sociovergència que, com a mínim de moment, no serà estable, sino puntual. L’alcalde, Joan Mora, i el cap del grup municipal del PSC, Joan Antoni Baron, s’han posat d’acord per aprovar les ordenances i els pressupostos. Uns pressupostos que han de contribuir a generar ocupació, a atendre els més necessitats i a garantir la viabilitat econòmica de l’ajuntament i de les seves empreses. Tant Mora com Baron han volgut recalcar que aquest acord en cap cas és un pacte de govern, sino un exercici de responsabilitat dels dos partits majoritaris de l’ajuntament per garantir la governabilitat de la ciutat i el front comú per lluitar contra la crisi econòmica.

Pel que fa a hipotètics futurs pactes o a formar govern amb el PSC, CiU ha reiterat la seva oferta de “pacte de ciutat” segueix vigent perquè seva voluntat és la d’arribar a un acord amb totes les forces polítiques. En el cas dels pressupostos i ordenances, però, Mora ha recalcat que “qui es mulla per aprovar els pressupostos és la sociovergència”.

El PSC, per la seva banda, ha recordat que només ha tancat la porta a pactar amb el PP, no amb CiU. Joan Antoni Baron, però, ha recalcat que es queda a l’oposició amb la mà estesa per arribar a futurs acords amb el govern en temes importants de ciutat.

Un d'aquests acords podria ser el referent al futur de l'empresa municipal PUMSA. Totes dues formacions han reconegut que cal una reestructuració i un ajustament. L'alcalde, Joan Mora, ha explicat que la situació és molt "delicada" i que per això estan buscant la complicitat de totes les formacions per fer aquest ajuntament. Joan Antoni Baron, per la seva banda, ha recordat que el PSC va canviar el sentit del seu vot i va votar afirmativament del pressupost de PUMSA pel 2012 (en el qual es manté tota la partida destinada a la massa salarial) per responsabilitat.

Entre els criteris que s’incorporaran a les ordenances fiscals destaquen, per exemple, la congelació dels impostos, la creació d’una partida específica de 300.000 euros per reduir l’impacte que suposa l’increment obligat de l’IBI a les famílies amb més dificultats econòmiques, la creació d’una segona tarifació de zona blava per als carrers de menys demanda. Pel que fa a les propostes consensuades per al pressupost i al Programa d’Actuació Municipal, es basen principalment en apostes per sortir de la crisi com per exemple posar en marxa una Agència Estratègica; però també n’hi ha d’altres àmbits com la reforma del mercat de la Plaça Gran o la redacció del projecte del nou centre cívic del carrer Muntanya, al barri de Cirera.