Mataró Notícies

"Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?"

Fotografia de família abans de l'anunci de la pregunta. Foto: Generalitat de Catalunya

"Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?"

Cristina Salad

L’1 d’octubre es celebrarà el referèndum sobre la independència de Catalunya amb la pregunta “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”. La pregunta es formularà en les tres llengües oficials de Catalunya: català, castellà i aranès. L’anunci l’ha fet el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, poc abans de 2/4 d’11 del matí en una compareixença al Pati dels Tarongers de la Generalitat. Ho ha fet acompanyat dels membres de l’executiu de Junts pel Sí i la CUP, així com la presidenta del Parlament i alguns dels membres de la mesa. Puigdemont ha explicat que es compromet a aplicar el resultat del referèndum com un mandat de la ciutadania i ha sentenciat que és a les mans dels catalans decidir el seu futur.

El president de la Generalitat ha carregat contra el govern de l’estat a qui ha tornat a acusar de rebutjar i retallar tots els intents d’acord presentats des de Catalunya. Acords, que ha dit Puigdemont, havien de servir per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. A tot, ha dit, s’ha rebut com a resposta una llarga col·lecció de nos i el “no quiero” del president del govern espanyol Mariano Rajoy. En aquest sentit, ha recalcat que després d’explicar-ho a nivell internacional i de perseguir l’acord durant els 18 mesos d’aquesta legislatura, s’ha esgotat el temps sense rebre una resposta satisfactòria.  

A la compareixença al Pati dels Tarongers també ha intervingut el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras ha qualificat l'Estat d'"ineficient, injust" i ha dit que "exerceix antidemocràticament les seves funcions".