Mataró Notícies

Inauguració amb poesia de la plaça Ventura Ametller

Inauguració amb poesia de la plaça Ventura Ametller

MataróNotícies.cat

Inauguració de la plaça de Ventura Ametller, aquest dissabte a dos quarts de 8 del vespre, amb lectura de poemes de l'autor i un tastet musical a càrrec de músics de l'Orquestra de Mataró.

Ventura Ametller és el pseudònim que amaga la figura de Bonaventura Claveguera. Va néixer a Pals l’any 1933 però va passar, però, una gran part de la seva vida a Mataró. Polifacètic i inquiet, va dedicar-se professionalment a ser veterinari (va arribar a ser president del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona), i des de sempre va mostrar passió per diversos vessants culturals: la música, la pintura i quasi totes les arts. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la.

Avesat al tracte quotidià amb la gent de poble, i lector sense mesura, va ser un dels grans amics de Josep Pla, amb qui va compartir llargues hores de conversa. També va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de "Ventura Ametller".

És autor d’una extensa obra literària i ha rebut premis i distincions diverses. Algunes de les obres més destacades són l’assaig "Teoria general de l’universalisme" (1979); els poemaris "El primer quadern de Bel Dezir" (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent i "Paradigmes esotèrics" (1991). La seva obra més emblemàtica ha estat la novel·la "Summa Kaòtica" (1986), la qual narra des dels ulls d’un nen l'etapa republicana que va de l'any 1933 al 1939; ho fa d’una manera sorprenent, defugint el tractament naturalista, interpretant la realitat i embolcallant el lector amb una enorme massa de referències culturals, màgiques, mítiques o filosòfiques, donant la seva particular visió del món i salvant de l’oblit figures i paisatges que l'autor va conèixer i recrea.