Mataró Notícies

Mataró tornarà a aplicar les mesures de prevenció de Les Santes el 2018

Mataró tornarà a aplicar les mesures de prevenció de Les Santes el 2018

Betty Doñate

L’Ajuntament de Mataró fa un balanç positiu de Les Santes d’aquest any, que han acabat aquest cap de setmana. La capital del Maresme ha viscut la seva Festa Major amb algunes novetats que han funcionat bé i que podrien repetir-se l’any vinent, com els controls que s’han fet en els accessos als actes més multitudinaris de la ciutat per evitar l’entrada de vidre.

Els controls en els accessos al Desvetllament Bellugós i a d’altres actes que atrauen molta gent, sobretot a la nit, s’han fet per evitar problemes, com les ferides que ocasiona el vidre trencat al terra, però també per garantir el consum responsable d’alcohol. L’Ajuntament ha pres aquesta mesura i d’altres, com la campanya ‘No és no’ contra les agressions sexistes, per garantir que tothom ho pugui passar bé a Les Santes. El regidor de Cultura, Joaquim Fernández, ha explicat que la voluntat del consistori és mantenir aquestes mesures preventives de cara a l’any vinent.

Aquest any s’han incorporat 12 punts de control d’accés a l’espai on es desenvolupen els diferents actes de la Nit Boja (Desvetllament, Convidada, Escapada i Pujada tabalada). Els dispositius van estar en funcionament des de les nou de la nit fins a les dues de la matinada. A través dels controls es va evitar l’accés de persones amb ampolles de vidre i altres objectes que es poguessin considerar perillosos. El funcionament dels controls va ser fluït i sense incidències, tot i que en els 30 minuts precedents al Desvetllament van accedir al recinte més de 5.000 persones. Abans de la celebració del No n’hi ha prou, es van instal·lar 4 punts d’accés, des de les onze de la nit fins a les tres de la matinada, pels quals van accedir més de 5.900 persones. En aquest cas, els controls també van funcionar sense incidències ni aglomeracions, segons ha informat l'Ajuntament.

Una Crida passada per aigua i amb protestes de caire polític

Les Santes del 2017 passaran a la història de Mataró per diferents fets, com l’actuació dels Capgrossos a la Diada Castellera, la millor de la seva història, però també per la pluja que va caure el passat 25 de juliol i que va estar a punt de suspendre La Crida, l’acte que suposa la inauguració de la Festa Major de la capital del Maresme. Al final, només es van anul·lar alguns actes a l’aire lliure i l’alcalde, David Bote, va poder fer el seu discurs, tot i que amb la protesta de diversos ciutadans, que van aprofitar la Crida per demanar que a Mataró es pugui votar pel referèndum independentista de l’1 d’octubre. Segons Fernández, la Crida no era el lloc per fer una protesta política, però ha assegurat que, a diferència dels polítics, “els ciutadans no s’equivoquen mai”.

El castell de focs, que aquest any canviat d’ubicació i s’ha fet per primera vegada a la Platja del Varador, han atret 25.000 persones. Segons Fernández, els focs d’aquest any han estat un èxit per la qualitat tècnica de cada any i perquè han permès que molta gent continués la festa a la platja.