Mataró Notícies

Una trentena d'entitats s'uneixen per recordar i homenatjar Joan Peiró

Una trentena d'entitats s'uneixen per recordar i homenatjar Joan Peiró

Marta Gómez Castellà

Mataró commemora l'Any Joan Peiró en motiu dels 75 anys del seu afusellament. Durant el 2017 es faran una vintena d'actes culturals, acadèmics i institucionals. Una comissió ciutadana formada per una trentena d'entitats i organitzacions polítiques han organitzat el calendari d'activitats que s'iniciaran aquest mateix mes de febrer i s'allargaran durant tot el 2017. La Comissió, que rep el nom "Joan Peiró: 75 anys del seu afusellament (1942-2017)", també impulsarà l'entrega pòstuma de la medalla de la ciutat a Joan Peiró o l'anul·lació del seu i altres judicis franquistes a les Corts Valencianes, entre d'altres. Carles Estapé, president d’Omnium Mataró Maresme i portaveu d’aquesta comissió detalla alguns dels actes més destacats de la programació prevista per aquest any.

L'efemèride, que compta amb el suport del memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Mataró vol valorar la figura de Peiró que, asseguren, encarna valors del Mataró actual: obrerisme, cooperativisme, cultura. Jaume Vellvehí, president del grup d’Història del Casal, apunta que Peiró ha estat una de les figures més rellevants del segle XX a la ciutat.   

Des de l'Ajuntament de Mataró asseguren que donaran suport material, de comunicació i també facilitaran tots els recursos a aquesta commemoració. Així, ja han avançat que l'Ajuntament farà una aportació de 12.000 euros a aquesta comissió ciutadana.

Tot plegat, un 2017 en què es repassarà i reivindicarà les idees del cooperativista i Ministre d'Indústria de la Segona República, Joan Peiró.