Mataró Notícies

Els sindicats de l'Hospital creuen que el pla de reequilibri és "un fracàs"

Els sindicats de l'Hospital creuen que el pla de reequilibri és "un fracàs"

Cristina Salad

La secció sindical CATAC del Consorci Sanitari del Maresme denuncia que el pla de reequilibri posat en marxa el 2015 per capgirar la situació econòmica de l'Hospital de Mataró és un “fracàs”. Així ho demostraria, segons els sindicat, la previsió de dèficit per aquest exercici. Si en el document inicial la previsió era que es tanqués amb un dèficit de 183,000€, la xifra es podria arribar a enfilar fins els tres milions d'euros. En un comunicat, els treballadors de l'hospital consideren que aquests números podrien “complicar encara més l'ofec econòmic del Consorci Sanitari del Maresme” (CsdM). El doctor Xosé López de Vega, portaveu de la CATAC del CsdM, considera que aquest pla ha estat “un disbarat que només porta a noves retallades”.

En aquest sentit, i sempre segons els treballadors, si la situació es perllonga en el temps es podria allargar la suspensió de l'autonomia de gestió que la Generalitat manté des de fa dos anys i que manté la institució amb unes estricte mesures de control pressupostari.

D'altra banda, les queixes dels treballadors van més enllà de l'estratègia que ha seguit el CSdM per sortir del dèficit econòmic, una estratègia que passa per incrementar l'activitat a l'hospital. Així, denuncien que no s'ha contractat més personal per afrontar la pujada de feina i que treballen en unes instal·lacions amb equips antics i fora d'ús. Segons Xosé López de Vega els quiròfans estan treballant al límit de les seves possibilitats, amb intervencions matí i tarda. Tot i així, “les llistes d'espera no es redueixen ja que no s'ha fet inversió en nou material quirúrgic, sinó que només es fan petites reparacions que sobrecarreguen els estris”. Això desemboca en que quan s'avarien s'han de reprogramar els pacients i es mantenen els llargs mesos d'esperes per a una intervenció.

Els sindicats de treballadors de l'hospital han tornat a reclamar una ampliació de l'hospital per donar resposta al volum de població de referència que s'ha multiplicat des que va obrir el centre l'any 1999. Així, denuncien que en el moment de posar en marxa l'hospital, la població depenent era de 110.000 persones mentre que ara s'arriba a un volum poblacional de més de 265.000. A més aquesta població ara és més envellida i amb unes necessitats diferents a les que es van plantejar quan es va projectar i construir l'hospital. L’ampliació que es reclama afecta la pastilla de terreny que es troba davant mateix de l'Hospital de Mataró, a la carretera de Cirera, sobre la que el Departament de Salut de la Generalitat va fer una reserva d'espai el 2010.

Pel que fa a l'hospital, el centre va presentar a finals del mes de juny el Pla Estratègic que ha posat en marxa el Consorci Sanitari del Maresme. Un pla que passa per construir tres nous quiròfans. El Consorci Sanitari del Maresme aborda en aquest Pla Estratègic diverses línies de treball i d’acció emmarcades en els canvis que patirà la població en els propers anys. Sobretot en el que es refereix a la cronificació de malalties en una població cada vegada més envellida.