Mataró Notícies

La plataforma "Prou Peatges" convoca un #novullpagar massiu al peatge de la C-32

La plataforma "Prou Peatges" convoca un #novullpagar massiu al peatge de la C-32

Eli Solsona

La plataforma “Prou Peatges” vol convertir aquest 1 de maig en el dia central de la protesta #novullpagar. La plataforma ha convocat una concentració de conductors que es neguin a pagar en vuit peatges catalans, un dels quals és el de Vilassar de l’autopista del Maresme, i protestin pel cost d'unes infraestructures que l'organització considera amortitzades. En el cas del Maresme, la plataforma “Prou Peatges” ha convocat diversos punts de trobada a la comarca a través de les xarxes socials per fer un #novullpagar al peatge de la C-32 de Vilassar a les 12 del migdia. A Mataró la trobada serà a les 11 davant de l'Hotel Ibis de Mataró.

Aquest matí, el Conseller d’Interior, Felip Puig, ha descartat enviar Mossos d'Esquadra a posar multes als usuaris d'autopistes que no vulguin pagar el peatge. En declaracions a TV3 Puig ha recordat que la multa la tramitarà l'empresa concessionària, en entendre que l'operari de cabina és autoritat i té potestat per fer-ho, i el Servei Català del Trànsit comunicarà la infracció i la multa al conductor.

En el mateix sentit que Felip Puig s’ha expressat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. Ha recordat que el govern de la Generalitat ha anunciat que multarà amb 100 euros qui es negui a pagar perquè s’infringeix el senyal de peatge, que obliga el conductor a aturar-se i a no arrencar fins que s’hagi pagat. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha dit que “entén el malestar dels usuaris” però ha advertit que s’haurà de multar qui no vulgui pagar el peatge.

La concessionària d’autopistes Abertis calcula que, des de l’inici de la campanya #novullpagar, unes 1.500 persones s’hi ha adherit i s’han negat a abonar el peatge. Ara, davant de l’anunci d’aquesta protesta convocada per demà, Abertis ha reforçat el nombre de treballadors en els peatges, al•legant l'operatiu corresponent a l'1 de maig. El procediment que segueix Abertis quan un usuari es nega a pagar el peatge és anotar el seu DNI i el seu número de matrícula per després demanar-ne per la via administrativa l'import, i es presenta una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra per l'impagament del servei.

A Mataró, el regidor de la CUP Xavier Safont-Tria va fer l’altre dia el seu primer #novullpagar i anima a la ciutadania a sumar-se a la protesta. El regidor independentista ho va fer com a acte de protesta pel que considera un greuge comparatiu de les autopistes de peatge al llarg dels Països Catalans mentre a Espanya la majoria d'autopistes són gratuïtes. També es va sumar a aquesta protesta el militant de la CUP, Joan Jubany. Els #novullpagar de Safont-Tria i Jubany es van enregistrar en vídeo i es poden consultar a través de youtube.