Mataró Notícies

Casa Nostra ultima l'obertura d'una nova granja escola fora del Maresme

Font: Granja Escola

Casa Nostra ultima l'obertura d'una nova granja escola fora del Maresme

Betty Doñate

Els alumnes de la granja escola Casa Nostra no podran iniciar el curs 2017/2018 a Mataró però sí podran a fer-ho en un municipi proper a la capital del Maresme. L’Ajuntament de Mataró va obligar els promotors de Casa Nostra a cessar l’activitat educativa a la ciutat el juny passat perquè havien obert una granja escola en una masia catalogada en el sector agrícola de les Cinc Sènies, on està prohibit edificar i per tant donar classes reglades. Però els responsables de l’escola asseguren que, després de negociar amb diversos ajuntaments de municipis propers a Mataró, ara ja tenen "un nou espai en una altra comarca" - tot apunta que serà al Vallès Oriental- i "la llicència municipal" necessària per poder reprendre l’activitat a partir del 12 de setembre.

La promotora i directora de la granja escola Casa Nostra, Maria Bellmunt, lamenta que l’Ajuntament de Mataró hagi posat tantes traves a la continuïtat del centre. Per al curs vinent, el centre ja tenia el permís del British Council – l’únic que es requereix per obrir una escola britànica a Catalunya-, però calia que el consistori acceptés el canvi d’usos de la masia catalogada, que ja es va fer el maig passat, seguint el consell del Departament d’Ensenyament. L’Ajuntament, però, no va acceptar el canvi i va mantenir que era il·legal per situar-se en sòl agrícola no urbanitzable. Segons Bellmunt, per no concedir aquesta llicència municipal, Mataró ha perdut “una oportunitat ideal” per acollir la primera escola britànica del Maresme, però “no es rendeix” per tornar a impartir classes a la ciutat algun dia.

El Vallès Oriental, possible destinació de la nova granja escola

Ara els promotors de la granja escola estan pendents de dues autoritzacions: la del British Council, que ha d’autoritzar el trasllat de l'expedient a la nova adreça i la del Departament d’Ensenyament, que ha d’acceptar-lo. Però fins que no estigui tot resolt, Bellmunt prefereix no explicar on obriran la nova escola.

Amb tot, Bellmunt ens ha donat algunes pistes sobre la possible ubicació del nou centre escolar, que fan pensar que podria ubicar-se en un poble del Vallès Oriental. De tenir els permisos necessaris, la nova granja se situaria en un municipi d’una comarca “propera” al Maresme – “s’hi pot anar en 20 minuts amb cotxe”- i ocuparia part d’un equipament d’estil modernista i de titularitat municipal, “similar al Cafè del Mar de Mataró”, explica Bellmunt. En aquest cas, però, l’edifici es trobaria en el centre del municipi, un valor afegit perquè la granja escola de Mataró quedava lluny del centre. 

El curs passat la granja escola Casa Nostra tenia uns 25 alumnes – la majoria d’infantil i Primària-, quatre professors tutors i quatre d’especialistes. Bellmunt ha explicat que uns 40 alumnes i bona part de l’antic professorat de l’escola iniciaran les classes en aquest nou centre educatiu, que, com tots els centres escolar estrangers, només necessitarà estarà reconegut pel departament d’ensenyament britànic, en aquest cas el British Council.

El juny passat, l’Ajuntament va obligar els propietaris de la granja escola Casa Nostra a cessar l’ús de la masia Can Gual com a centre educatiu d’Infantil i Primària, perquè no complien amb la normativa del Pla Especial Urbanístic de Masies. Però també els va obligar a enderrocar alguns espais i a aturar d’altres obres d’ampliació previstes, com una piscina. Des del consistori, s’insisteix que els propietaris de la granja escola no només incomplien la llei per donar classes en una masia situada en sòl agrícola no urbanitzable sinó també a nivell educatiu, perquè no tenien el permís de la Generalitat per donar classes a Can Gual, i de salut pública, perquè la cuina de l’exterior no era adequada.