Mataró Notícies

Conesa anuncia 4 milions d'euros per sufragar els danys dels aiguats de l'octubre al Maresme

El mur del camp del Cerdanyola, malmès pel temporal.

Conesa anuncia 4 milions d'euros per sufragar els danys dels aiguats de l'octubre al Maresme

Elisabet Solsona

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, anuncia una dotació màxima de quatre milions d’euros pels aiguats del passat 12 d’octubre. Conesa ha destacat que l’ens supramunicipal treballarà per agilitzar els tràmits necessaris perquè els 18 ajuntaments que han demanat aquestes ajudes –entre els quals hi ha el de Mataró-, puguin fer front a les despeses sorgides arran del temporal. En una visita al Consell d'Alcaldes aquest dilluns, la presidenta de la Diputació ha explicat que confia en poder concretar les ajudes passat festes i explica que aquests diners formen part  del fons de contingència adreçat a donar suport econòmic, material i tècnic als governs locals de tota la demarcació que es vegin afectats per danys en equipaments, infraestructures i serveis municipals a causa d'episodis meteorològics.

D’altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va anunciar que es destinarà la totalitat del fons de contingència de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), uns 700.000 euros, a pal·liar els danys provocats per les recents riuades que ha patit la comarca. Igualment, ha anunciat que el 2017 s’obrirà una línia d’ajuts per a la millora de les rieres, amb la voluntat de convocar-la anualment.

L’Ajuntament de Mataró va demanar a la Diputació de Barcelona un ajut de prop de 580mil euros per les contingències causades pel temporal. La caiguda al Camí del Mig d’un tram del mur de contenció de terres de la Zona Municipal Esportiva de Cerdanyola va ser la conseqüència més important dels aiguats a Mataró i l’actuació de reforma proposada té un pressupost de pràcticament mig milió d’euros. A banda, els aiguats van causar desperfectes que van obligar a l’Ajuntament a fer actuacions immediates i treballs extraordinaris valorats en pràcticament 77.500€.

La sol·licitud feta per l’Ajuntament de Mataró engloba tant les actuacions d’urgència que es van haver de realitzar per resoldre incidències a equipaments i espais públics com la reforma de gran part del tancament perimetral de la Zona Esportiva Municipal de Cerdanyola per prevenir nous despreniments del mur actual.

La conseqüència més greu de les pluges torrencials que van caure el 12 d’octubre va ser la mort d’un veí de Mataró, que va quedar atrapat entre el seu vehicle i un mur sota un pont de la riera de Cabrils, al seu pas per Vilassar de Mar. La tempesta va deixar un total de 131 litres per metre quadrat a Mataró, 220 a Cabrils, 204 a Vilassar de Mar i 132 a Premià de Mar.