Mataró Notícies

Convocada una nova edició de la Beca Joan Peiró

Convocada una nova edició de la Beca Joan Peiró

Elisabet Solsona

La Fundació Unió de Cooperadors de Mataró convoca una nova edició de la Beca Joan Peiró. Aquesta beca està dotada amb 3.000 euros i el guanyador té un any per elaborar el treball de recerca. Aquesta beca va néixer l'any 2006 a iniciativa de la pròpia Fundació Unió de Cooperadors de Mataró amb l’objectiu de fomentar la recerca entorn l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer. Aquesta beca està dotada amb 3000 euros i es poden presentar projectes de recerca fins el 28 de febrer de 2017. Miguel Guillén, director de la Fundació Unió de Cooperadors, explica que s’ha optat per una beca i no per un premi perquè l’objectiu és que el guanyador pugui desenvolupar el seu treball durant un any.

La primera convocatòria va tenir lloc l'any 2006 i va premiar Miguel Garau Rolandi i Enrique Tudela Vàzquez pel treball de recerca “Fabricant cultura - La contribució de "Cristalleries de Mataró" a la cultura obrera i popular de la ciutat de Mataró. (1920-1936 )”. Precisament Garau va impartir una conferència en el marc de la Setmana de l’Economia Social i Col·laborativa i, Miguel Guillén, recorda que Garau va explicar que aquesta beca li havia permès conèixer més a fons la figura del sindicalista i polític Joan Peiró.

La segona convocatòria no es va poder celebrar en les dates previstes i l’any 2009 es va decidir que la dotació econòmica corresponent es traslladaria per a la convocatòria que es faria al 2011, motiu pel qual es van atorgar dues beques enlloc d’una: “Experiències del passat, projectes de futur; organitzar el treball cooperativament”, presentat per Elba Salas Mansilla i David Andreu Solà i “Mataró Cooperatives, passat, present i futur”, presentat per Carme Díaz Corral. La tercera convocatòria va tenir lloc l'any 2014, de la qual van resultar guanyadors Jordi Ibarz Gelabert i Martín Iturralde Valls, pel seu treball "Gent del vidre. Un segle de cooperativisme en la fabricació del vidre de Catalunya. 1890-1990".

 

Etiquetes: