Mataró Notícies

Demanen que l'Ajuntament doti la Policia Local de pistoles elèctriques

Demanen que l'Ajuntament doti la Policia Local de pistoles elèctriques

Betty Doñate

El Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME) Policies Locals ha demanat a l'Ajuntament de Mataró que doti els agents municipals de pistoles elèctriques, les conegudes com a Taser. Segons el sindicat, aquest tipus de pistoles són "complementàries” a les armes de foc, “eviten en molts casos” haver d'utilitzar-ne aquestes i, si se’n fa ús són “menys lesives”. L’Ajuntament té previst reunir-se amb el sindicat de la policia al setembre, quan passin les vacances d’estiu. Però la regidora de Via Pública, Núria Moreno, ha avançat a Mataró Ràdio que la Policia Local ja disposa de dues pistoles Taser i que si l’Ajuntament no n’ha adquirit més és perquè està pendent d’un reglament que ha de desenvolupar la Generalitat. En qualsevol cas, tampoc les podrien utilitzar tots els agents, ja que l’ús d’aquestes pistoles de control està limitat als comandaments i als caps de torn dels Mossos d'Esquadra que fan tasques de seguretat ciutadana.

Segons la regidora, l’Ajuntament està esperant que la Generalitat desenvolupi un reglament d’ús a partir d’una normativa europea aprovada fa poc. Encara és aviat, doncs, per determinar quan i com es podran utilitzar aquest tipus d’armes de control, però Moreno ha avançat que "les descàrregues elèctriques hauran de ser limitades; que els agents que les utilitzin hauran de portar càmeres per enregistrar les seves intervencions i que, sobretot, hauran de rebre una formació específica, que inclourà coneixements en Drets Humans", segons Moreno.

La regidora de Via Pública va rebre la petició del sindicat la setmana passada, en un escrit on li demanaven que fes les gestions necessàries per incorporar els dispositius elèctrics de control a la Policia Local de Mataró. El sindicat recorda en aquest comunicat que "moltes policies locals properes o ja les tenen o estan estudiant incorporar-les", igual que els Mossos d'Esquadra, que les començaran a utilitzar d'aquí a uns mesos. Segons el sindicat dels Mossos i Policia Local, “està demostrat” que les pistoles elèctriques “eviten lesions o danys més greus” que les armes de foc. Per això, el seu ús significaria "un avanç important en mitjans i seguretat per a tothom".

Per als agents locals, és "de justícia" que si els Mossos han decidit utilitzar-les, també ho facin les diferents policies municipals. "I més si són policies municipals de pes tan important, com per exemple la de Mataró", argumenten en aquest escrit. 

AdjuntMida
Image icon Poli Local.jpg1.82 MB