Mataró Notícies

Entren en vigor les ordenances per al 2017: tot congelat excepte l'IBI, que puja un 1%

Entren en vigor les ordenances per al 2017: tot congelat excepte l'IBI, que puja un 1%

Sergi Ruiz

Amb l'arribada de l'any nou entren en vigor les ordenances, taxes i preus públics aprovats per l’Ajuntament. Tots els  tributs municipals es congelen, com ja va passar l’any passat, a excepció de l’IBI, l’Impost de Béns Immobles que puja un 1% per aquest 2017. Això suposa que l’increment  per un habitatge mig serà d’uns 4,30 euros. Pel que fa als rebuts més alts, els de caràcter industrial i comercial pujarà l’1,75%. 

Al 2016 l’Ajuntament ha deixat d’ingressar 290.807,54 € en bonificacions i subvencions de l’IBI i de la taxa de la brossa per raons de capacitat econòmica, arribant a 1.610 famílies. L’aprovació definitiva de les ordenances fiscals amplia aquesta previsió en prop de 60.000 € més. D’altra banda, aquest any l’Ajuntament ha deixat d’ingressar més de 320.000 € per les exempcions de la plusvàlua referents a les execucions hipotecàries i dacions en pagament.

Amb l’entrada del nou any, les tarifes i els preus dels serveis i productes varien. Alguns com els carburants, tabac i begudes, i gas pugen, altres com els peatges d’autopistes estatals baixen; l’aigua es manté i en el cas de l’electricitat i el telèfon depèn de les companyies, tot i que tot apunta que també pujaran. Tot seguit us en fem cinc cèntims.

Carburants

El preu del petroli i, per tant, dels carburants pujarà anirà en augment al llarg del 2017. El motiu és que els països que exporten petroli han arribat a l’acord de reduir la producció des d’aquest mes de gener. Per tant, la demanda de petroli anirà a l’alça i les benzineres augmentaran el preu del carburant.

 

Tabac i begudes

El preu del tabac i de les begudes també pujarà aquest 2017. El Govern de l’Estat espanyol ha apujat l’impost que grava el tabac un 2’5 en el cas de les cigarretes i un 6’8% en el cas del tabac d’embolicar. Un impost que ha fet que les marques tabaqueres també hagin decidit apujar el preu del seus productes amb una mitjana de deu cèntims per paquet.

L’impost a les begudes alcohòliques de major graduació també s’apujarà un 5%. Un impost que afectarà a begudes com la ginebra, el whisky o el rom, entre altres. Queden excloses d’aquest impost la cervesa i el vi.

Durant l’any també està previst que entri en vigor una taxa per gravar les begudes ensucrades, que podria repercutir en el seu preu final.

 

Gas

En el cas del gas, també es preveu que el seu cost pugi durant l’any. Encara que el Govern espanyol hagi congelat el tant per cent que regula, s’estima que el preu del gas pujarà un 3% a causa de l’encariment de la matèria prima.

 

Electricitat

En aquest cas el Govern espanyol també ha congelat la part que regula i depèn de les companyies apujar el cost de l’electricitat. Tot i això, és bastant factible que el rebut de la llum pugui acabar apujant-se més d’un 6% durant el 2017 a causa de l’augment del cost dels megawatts per hora.

 

Telefonia

Les operadores també tenen l’última paraula per decidir si apugen o no el cost del rebut del telèfon. De moment, Movistar ja ha aunciat que a partir del mes de febrer augmentarà en 5€ els preus dels paquets “Fusion” (telefonia, internet i televisió), encara que també augmentaran les prestacions que ofereixen. Pel que fa a la resta de serveis que ofereixen i també pel que fa a les de més companyies (com Vodafone i Orange), s’espera que també augmentin el preu d’acord amb la pujada de l’Índex de Preus Mòbils.

 

Aigua

A Mataró el preu de l’aigua es congelarà també pel 2017, tal i com va assegurar el Director Generent d’Aigües de Mataró, Antoni Uix, fa uns dies als micròfons de Mataró Ràdio. L’última pujada es va realitzar l’any 2013 i en els darrers anys, igual que en aquest 2017, Aigües de Mataró ha optat per no apujar el preu del servei.

 

Peatges i transports

Les autopistes de la Generalitat, com la C-32, que pugen un 0,7%. El peatge de Vilassar, doncs, ara costa 1,37€ i el d’Arenys, 2,27€. La tarifa dels peatges de les autopistes que depenen de l’Estat espanyol, en canvi, és de les poques que baixin aquest 2017. Una mesura que a Catalunya es veurà traduïda en una reducció del 0’47% dels peatges de l’AP-7 entre Barcelona i la Jonquera o l’AP-2 fins a Saragossa.

El Mataró Bus congela el preu del bitllet senzill i es manté en 1,70 euros. La resta de títols de l’ATM també es mantindran congelats per l’any 2017. Així, la T-10 d’una zona es manté en 9,95€. La T50/30 es manté en els 42,50€, la T-MES és de 52,75€ i la T-Jove es queda en els 105€. A més, de cara a aquest 2017, s’introdueixen novetats amb l’ampliació de l’edat d’utilització de la T-12 que serà vàlida fins els 16 anys de l’usuari i es passarà a dir T-16.

Per aquest 2017 també es millora la bonificació pels aturats que podran comprar la T-Mes al preu d’una T10 d’una zona, és a dir, per 9,95€.

Pel que fa al bescanvi de les targetes de 2016 caducades, les que no estiguin utilitzades es podran canviar per títols del mateix tipus per 2017, amb data límit el 30 de juny de 2017. En canvi les que estiguin utilitzades parcialment no poden canviar-se i tenir compensació.

 

Etiquetes: