Mataró Notícies

Inspeccions a gairebé 400 pisos dels 3000 que hi ha buits a la ciutat

Inspeccions a gairebé 400 pisos dels 3000 que hi ha buits a la ciutat

MataróNotícies.cat

L’Ajuntament inspeccionarà 368 dels més de 3000 pisos buits de la ciutat durant aquest any. Són habitatges propietat de grans tenidors (bancs i empreses) i que ja consten inscrits a l’Agència Catalana de l’Habitatge com a immobles tancats. Els pisos estan repartits per tots els barris de la ciutat, sense excepció, així com en urbanitzacions. Cerdanyola Nord és la zona en la que hi ha més habitatges a inspeccionar en aquesta primera fase amb 87, seguit dels 67 que es visitaran a Rocafonda o els 50 de l’Eixample. La prioritat són els que es troben en les comunitats més vulnerables: en els que hi viuen persones grans o en els que s’han de fer obres i no es pot fer perquè els propietaris no paguen la quota de la comunitat de veïns. L’any passat, l’Ajuntament va aprovar una ordenança municipal que dóna el marc jurídic necessari per poder fer aquestes inspeccions i mobilitzar el mercat d’aquests habitatges per afavorir l’oferta dels destinats a lloguer social.

Els pisos seleccionats per verificar quina és la seva condició d’ocupació són tots ells susceptibles i fàcils de ser ocupats per persones o grups que hi entren il·legalment i en la majoria dels casos no necessiten un habitatge, segons explica Calpe. En aquest sentit, apunta que els autors d’aquestes ocupacions acaben generant problemes de convivència amb altres veïns dels immobles. Les inspeccions es començaran a fer després de Setmana Santa. La idea és establir una col·laboració amb els propietaris perquè aquests pisos passin al parc d’habitatge de lloguer social. Davant d’aquells que de forma injustificada estiguin tancats durant més de dos anys, l’Ajuntament reclamarà al propietari mesures perquè torni a estar ocupat. En cas que el propietari es negui, l’Ajuntament té capacitat per imposar multes d’entre 3mil i 9mil euros.

El programa d’inspeccions es va aprovar per decret el passat mes de març i dijous se’n va donar compte al Ple Municipal.