Mataró Notícies

La comarca, lluny d’assolir els objectius europeus de recollida selectiva

La comarca, lluny d’assolir els objectius europeus de recollida selectiva

Betty Doñate

Només set comarques catalanes han assolit l’objectiu europeu previst per a l’any 2020 de recollir la meitat dels residus de forma selectiva: Osona, el Pallars Sobirà, la Terra Alta, el Moianès, el Montsià, la Segarra i la Conca de Barberà. Hi ha comarques – com Osona- que l’any passat van recollir gairebé el 60% dels residus mitjançant aquest sistema. El Maresme, en canvi, es troba en la posició número 15 d’aquest rànquing, que inclou el total de les 42 comarques catalanes.

Al Maresme, es van recollir l’any passat més de 232.379,6 tones de residus  Perquè ho entenguem millor: cada maresmenc va generar 551,5 tones de brossa a l’any i 1,5 kg, al dia. Per tipus de brossa, al 2016 van recollir-se 8.778 tones de paper i cartró; 9.841,40 de vidre , i 7.590,88  d’envasos. I pel que fa a la fracció orgànica, l’any passat se’n van recollir prop de 30.828 tones, 36 tones menys que al 2015.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya, les comarques que han assolit l’objectiu europeu de recollir el 50% dels seus residus de forma selectiva ho han aconseguit gràcies a la implantació de sistemes com el Porta a Porta, que utilitzen ja 129 municipis catalans. I a Catalunya, la xifra podria augmentar, ja que entre aquest any i el que ve, hi ha 172 municipis que estan estudiant implantar aquest tipus de recollida o sistemes de pagament per generació.

Però al Maresme, només hi ha alguns pobles que fan la recollida porta a porta, com Argentona, Tiana o Arenys de Mar. Ni tan sols a Vilassar de Mar, que en el seu dia va ser pioner en aplicar aquest sistema, es recull ara la brossa a d’aquesta manera. Això explicaria per què la comarca no ha assolit l’objectiu europeu previst per al 2020 de recollir el 50% dels residus de forma selectiva.

Aquest any el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme ha fet diverses accions de millora a nivell intern que han ajudat a incrementar els resultats de la recollida selectiva a la comarca, sobretot pel que fa a la recuperació dels envasos, que ha augmentat un 22% el primer trimestre de l'any. Però encara s'ha de conscienciar la població de la importància del reciclatge perquè arribar als objectius marcats per la Unió Europea.