Mataró Notícies

L'ajuntament aixeca la suspensió d'obres al c/Sant Antoni i els veïns s'indignen

L'ajuntament aixeca la suspensió d'obres al c/Sant Antoni i els veïns s'indignen

Eli Solsona

Els veïns del carrer Sant Antoni, indignats amb l’ajuntament per la decisió d’aixecar la suspensió cautelar de la llicència d’obres del número 40, llicència que es va suspendre després de l’esfondrament dels números 38 i 36. En una carta adreçada a l’alcalde, Joan Mora, i signada per la Plataforma Cívica del carrer Sant Antoni, els veïns acusen el consistori de “tracte de favor” al promotor i mostren la seva “oposició i disconformitat amb qualsevol decisió que no sigui en benefici dels veïns perjudicats”. Recorden que hi ha veïns que s’han quedat sense casa i d’altres que no hi poden entrar a viure, i per això, no poden “consentir que els causants de la catàstrofe se surtin amb la seva”. També asseguren que només poden “defensar i acceptar racionalment les mesures més urgents, les actuacions estructurals que siguin necessàries per consolidar els edificis que s’han mogut”. Jaume Calsapeu és un dels veïns afectats.

L’Ajuntament ha aixecat la suspensió cautelar de la llicència d’obres de comú acord amb els tècnics municipals i els de les finques afectades i seguint les recomanacions dels tècnics de l’Associació de Consultors d’Estructures – encarregats d’analitzar les causes dels esfondraments i les mesures necessàries per garantir l’estabilitat de les finques–. El govern assegura “entendre el malestar dels veïns” però afirma que està “obligat per llei a aixecar la suspensió de la llicència d’obres”. La regidora d’Urbanisme, Montse Rodríguez, explica que per garantir l’estabilitat de la zona “convé que es construeixi”.

Tot i comprendre que la consolidació d’estructures pot beneficiar el número 42, Jaume Calsapeu recorda que hi ha una dotzena de famílies que van haver de “fer les maletes” arran dels esfondraments dels números 36 i 38 i que, a dia d’avui, 9 mesos després, encara no han pogut tornar a casa seva. Per això considera que “és vergonyós que el causant de la tragèdia se surti amb la seva sense contrapartides” i, en canvi, els veïns afectats hagin de “conformar-se amb esperar que d’aquí 7 o 8 anys el jutge dicti sentència”.

La regidora d’urbanisme, Montse Rodríguez, ha volgut tranquil•litzar els veïns explicant que el consistori estarà "molt a sobre" del promotor per evitar nous esfondraments. Així doncs, l’empresa constructora haurà de reforçar els fonaments de l’edifici i complir un seguit de prescripcions tècniques a requeriment municipal. L’Ajuntament determinarà les condicions d’accés dels camions a l’obra per evitar que circulin davant del número 34, edifici que està apuntalat i s’ha de rehabilitar, tenint en compte que el tram entre els carrer de Jaume Ibran i de Damià Campeny segueix tancat al trànsit.

Segons l’informe pericial encarregat per l’Ajuntament la primera casa esfondrada, el número 38, va caure presumptament per un defecte estructural de les obres de l’edifici en construcció al número 40, ja que les pantalles de contenció de terrers que aguantaven la planta soterrani es van moure. Després de l’ensorrament del primer immoble, l’Ajuntament va requerir en dues ocasions a l’empresa constructora del número 40 que realitzés treballs d’estabilització de les finques veïnes. La primera vegada l’empresa va fer els treballs requerits, però en la segona ocasió, el 23 de març, quatre dies abans de la caiguda de la segona casa, va desestimar realitzar les obres requerides al•legant no tenir la propietat de l’edifici.

D’altra banda, encara no hi ha data per tornar a obrir el carrer Sant Antoni al trànsit rodat. La regidora ha explicat que fins que no s’acabin les obres de reforçament dels edificis afectats (principalment el 34), no s’obrirà el carrer.