Mataró Notícies

L'atur baixa a Mataró per cinquè mes consecutiu, amb 9.078 desocupats

L'atur baixa a Mataró per cinquè mes consecutiu, amb 9.078 desocupats

Betty Doñate

Noves dades positives de l'atur a Mataró. Segons la Generalitat, aquest mes de juliol, hi havia 9.078 mataronins sense feina, és a dir, 161 menys que al juny, quan la xifra d’aturats de la ciutat suposava el 15,5% per cent del total de la seva població en edat de treballar. Aquest descens del nombre d’aturats a Mataró – un 1,7% menys que al mes de juny- va començar al març. Però la xifra ha seguit baixant, gràcies, sobretot a les contractacions temporals que es fan a l’estiu en el sector de la restauració, l’hostaleria i el comerç. En comparació amb el juliol del 2016, el descens de l’atur a Mataró ha estat del 12,5%, amb un total de 1.299 persones desocupades menys que al juliol de fa un any. 

Però tot i que l’atur està baixant, des d’alguns sindicats alerten que les dades amaguen una altra realitat. Segons el líder comarcal de la UGT, Lluís Torrents, que hagi baixat l'atur no vol dir que hagi minvat la crisi, ja que molta gent s’incorpora al mercat laboral “en condicions pèssimes”, amb contractes temporals i sous que s’allunyen d’una "remuneració digna", sobretot joves i dones. Per això, sindicats com la UGT demanen que es tornin a fer contractes indefinits i que es millorin els sous.

Més atur a l'Alt Maresme, on la base econòmica és el turisme i el comerç

Al Maresme les dades d’aquest mes també són positives. El mes passat hi havia un total de 24.895 persones aturades, és a dir, un 11,3% menys que al juliol del 2016. Els municipis maresmencs amb una taxa d’atur més alta són Mataró, Sant Cebrià de Vallalta i algunes poblacions de l’Alt Maresme, com Pineda de Mar, Tordera, Santa Susannna i Calella, amb una taxa d’atur registral que va del 12 al 15%. Però l’atur ha baixat a la majoria d’aquests municipis d’un any per l’altre. Els pobles que aquest mes de juliol registren una menor taxa d’atur en relació amb el conjunt de la seva població en edat de treballar són Tiana, Alella i Teià, al Baix Maresme. No obstant això, segons Lluís Torrents, que la taxa d’atur sigui més elevada al nord de la comarca i no al sud "s'explica per una manca d'alternatives al turisme i al comerç".

A nivell de Catalunya, l’atur també ha continuat baixant. Al juliol, el nombre d’aturats ha baixat 1,04% respecte del juny, amb un total de 387.313 persones desocupades. Aquest descens del juliol és el més baix registrat en aquest mes des del 2014, quan el retrocés va ser de 1.983 persones. I pel que fa Espanya, al juliol hi havia 26.887 persones menys a l'atur (-0,80%) respecte del juny. Al juliol, doncs, el total d’aturats era de 3.335.924, el nivell més baix dels últims vuit anys, unes xifres molt positives a nivell econòmic.