Mataró Notícies

L'Hospital de Mataró, pioner en promoure l'extracció d'òrgans per asistòlia

Foto: Hospital de Mataró

L'Hospital de Mataró, pioner en promoure l'extracció d'òrgans per asistòlia

Betty Doñate

L’Hospital de Mataró és pioner en la seva categoria en promoure l’extracció d’òrgans després d’una aturada cardíaca controlada. Des del 2009, el centre hospitalari de la capital del Maresme està acreditat per decidir quan es pot treure un òrgan i avisar els equips d’altres hospitals perquè en facin l’extracció i el puguin trasplantar a qui el necessiti. Els primers anys, l’Hospital de Mataró ha coordinat sobretot l’extracció d’òrgans de pacients que havien tingut una mort cerebral, el procés de donació més habitual. Però des de fa un any i mig promou l’extracció d’òrgans de pacients amb mort per asistòlia o aturada cardíaca controlada, com ha explicat la responsable de la coordinació de transplantaments de l’Hospital de Mataró, Glòria Miró.   

La donació en asistòlia és la que més ha crescut a Catalunya en els últims anys. De fet, el 2016, “un de cada tres donants cadàver vàlids a Catalunya va ser per mort en asistòlia, és a dir un 52,% més que l’any anterior”, segons dades del Consorci Sanitari del Maresme. Però, amb independència de la tècnica que s’utilitzi, l’extracció d’òrgans és, en general, molt complexa.  I és que, de vegades, pot ser que d’un mateix pacient es puguin treure fins a cinc òrgans vitals. Per tant, a Mataró poden arribar a coincidir cinc equips diferents que els trauran i els implantaran després a pacients de diferents punts  d’Espanya.

No obstant això, les dificultats no vénen només per la part tècnica. Espanya és el país amb més donacions d’òrgans de tot el món. Però només a Catalunya hi ha  1.300 persones en llista d’espera per rebre un òrgan. I sense donants, no hi ha transplantaments. El problema és, segons Glòria Miró, que encara hi ha reticència per part d’alguns familiars a acceptar la donació d’òrgans. 

A Mataró cada any s’aconsegueixen de mitjana unes cinc extraccions d’òrgans, una xifra positiva per a un hospital petit com aquest, que, per categoria, no disposa, per exemple, d’una unitat de Neurologia. Amb tot, a la capital del Maresme també són possibles cada any més de 400 donacions de sang i desenes d’extraccions de còrnies i de més d’una vintena d’altres teixits.

El de Mataró és un dels 23 hospitals de Catalunya acreditats per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) com a centre extractor d’òrgans.