Mataró Notícies

Més de deu mil mataronins comencen el Ramadà aquest cap de setmana

Més de deu mil mataronins comencen el Ramadà aquest cap de setmana

Cristina Salad

Aquest cap de setmana comença el Ramadà, el mes de dejuni dels musulmans al que estan cridats més de deu mil mataronins. Durant el pròxim mes, el dejuni és obligatori mentre sigui de dia, tret d’excepcions com la gent gran i les embarassades. Quan el sol es pon, però, llavors el que s’imposen són els tiberis i les oracions, celebracions molt compartides per famílies i veïns. Tot i que la part més visible d’aquest mes és el dejuni diari que fan els fidels de la religió, el Ramadà va molt més enllà i ha de ser un temps de reflexió, paciència i humilitat. L’objectiu és també fer èmfasi entre la comunitat de la importància de l’ajuda als més necessitats i a aquells que tenen menys sort. Explica Abdessamad El Bakali, de la Comunitat Islàmica Al Ouahda, que el Ramadà és una revisió que ha de servir per millorar l’actitud davant la vida i aprendre dels errors comesos.

A Mataró hi ha quatre centres de culte de religió musulmana a diferents barris de la ciutat. Al llarg de l’any acudeixen al res entre 300 i 400 persones, però durant el Ramadà aquesta xifra es multiplica i poden ser més de 2000 les que hi vagin. Això, comporta un important moviment de persones que van i venen de la mesquita o de l’oratori que surten al carrer i van a resar quan cau el sol i es trenca el dejuni. Una situació que pot causar conflictes per soroll amb altres veïns dels barris on es troben els oratoris. Per això, els darrers anys el servei de Ciutadania de l’Ajuntament i les entitats musulmanes han estat fent un treball transversal per augmentar, d’una banda, la consciència dels membres de la comunitat musulmana per evitar fer sorolls innecessaris i, de l’altra, explicar als veïns dels barris el funcionament d’aquest precepte de la religió de l’Islam. De tota manera, Abdessamad El Bakali confia que aquest any no es produeixin aquestes molèsties, ja que el Ramadà coincideix en període escolar i els nens i adolescents no es poden quedar al carrer perquè a l’endemà han d’anar a escola i, per tant, no es poden quedar als parcs i places.

Per intentar evitar situacions conflictives, les entitats musulmanes i l’Ajuntament distribueixen un full informatiu en llengua catalana, àrab, anglès i francès, on s’informa els fidels musulmans de l’obligatorietat de complir amb les normes de civisme de la ciutat. El Ramadà acabarà amb la festa de Eid Al-Fitr.