Mataró Notícies

Mataró s'acomiada de "La Riera"

Rodatge de La Riera a Mataró Ràdio

Mataró s'acomiada de "La Riera"

Betty Doñate

La segona sèrie més llarga de la història de TV3, ‘La Riera’, acaba aquest diumenge 25 de juny, després de vuit anys en antena. En total s’han emès 1.534 episodis, amb una mitjana d’audiència de gairebé mig milió d’espectadors diaris. Però si us ho parlem del final de ‘La Riera’ és perquè la majoria d’aquests episodis han estat gravats en escenaris de la nostra ciutat. Sí, a Mataró i a d’altres punts del Maresme, com Sant Pol i Arenys de Mar. Tot plegat per aconseguir la identitat d’un poble fictici: la de Sant Climent.

A Mataró, hem pogut veure al llarg d’aquests vuit anys d’emissions, com dues de les cases més boniques de la part alta del carrer de la Riera es convertien en els habitatges habituals de dos dels personatges més carismàtics de la sèrie de TV3. Parlem de Claudi i Ernest Guitart Riera, dos germans de personalitats oposades, el segon d'ells mort ja fa uns quants episodis per decisió dels guionistes.

Així la casa d’en Claudi – personatge que interpretava Pere Arquillué- s’ha situat des de l’inici en el número 147 del carrer de la Riera, i la de l’Ernest – David Selvas- en el 151. Totes dues cases es troben a l’alçada de les instal·lacions de l’escola Maristes-Valldemia, on sovint s’ha pogut veure l’equip de la sèrie gravant imatges i escenes diverses davant de la mirada de molts curiosos.   

Però hi hagut més localitzacions mataronines: la Basílica de Santa Maria ha estat escenari de casaments i funerals – que no han estat pocs; el TecnoCampus, la imatge d’un hospital; la façana de Can Xammar, la d’un CAP, o la masia de Can Ribot – que ja va ser escenari durant uns quants anys del Festival Shakespeare- i que a la sèrie ha estat la casa de Mercè Riera – la matriarca i autèntic pal de paller de la família protagonista, interpretat per la incombustible Mercè Sampietro.

El regidor de Cultura, Quim Fernàndez, assegura que, per a Mataró haver estat escenari d’una sèrie tan mediàtica com ‘La Riera’ durant tants anys ha estat molt beneficiós per a la ciutat, sobretot perquè li ha donat més reconeixement:

Però la sèrie no només ha donat projecció a la ciutat sinó també un benefici econòmic, segons Fernández. Fins i tot existeix una ruta cultural municipal per conèixer la ciutat a través d’algunes des les localitzacions de La Riera. 

L'experiència de viure un rodatge

A Mataró Ràdio també hem viscut l’experiència de formar part d’un escenari  més de la coneguda sèrie de TV3. La directora de la emissora, Mei Ros, encara recorda quan l’equip de ‘La Riera’ va demanar-li poder gravar algunes escenes a Mataró Ràdio per fer més creïble la incursió d’un dels personatges en el món radiofònic com a crític culinari. 

Els estudis i la redacció – situada al centre cívic del Pla d’en Boet- van començar a omplir-se de gent, de càmeres, de cables i de veus que controlaven el rodatge. Alguns dels treballadors de la ràdio recorden bé l’exterior: muntaven i desmuntaven la terrassa d’un bar amb una gran rapidesa. 

Però tot i aquest desplegament de mitjans per fer creïble les escenes, el rodatge no va interferir per res en el bon funcionament dels informatius i els programes de Mataró Ràdio, com afegeix la directora de l’emissora, Mei Ros.

Presenciar un rodatge pot ser màgic. Però hi ha hagut veïns de Mataró que no s’han conformat amb això i han volgut viure la sèrie des de dins, com l’Helena Novellas, una fan incondicional de ‘La Riera’ que hi ha fet d’extra, com la seva parella i el seu sogre. Fins i tot hi ha participat el gos de la família:

Per la seva situació laboral en aquell moment, aquesta veïna de Mataró ho va tenir fàcil per participar a la sèrie. Així que va interpretar uns quants papers.  

'La Riera' i Mataró Plató

El vincle de La Riera a Mataró ha estat possible gràcies a l’adhesió de la ciutat el 2008 a la Xarxa Barcelona- Catalunya Film Comission, eina que vol promoure Catalunya com a espai de rodatge. Però també ha estat gràcies a la creació de Mataró Plató, un servei públic creat per l’Ajuntament en col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme que facilita tota la qüestió burocràtica de permisos i de recerca de localitzacions que cal tenir present quan s’ha de rodar una pel·lícula, una sèrie o anuncis publicitaris.

De fet, gràcies a aquest servei, s’han pogut gravar a Mataró anuncis i escenes de pel·lícules tan aclamades com ‘Pa negre’, ‘Blancanieves’ cinta protagonitzada per Maribel Verdú; o la comèdia ‘Dieta Mediterránea’, amb Paco León. La mataronina Txell Noè s’ha encarregat de gestionar, en nom de Mataró Plató, tot allò relacionat amb les necessitats del rodatge de ‘La Riera’ i d’altres projectes audiovisuals que han arribat durant aquest temps a Mataró.   

El final de ‘La Riera’ pot condicionar ara tant el futur de Mataró Plató com la continuïtat de la ruta cultural per conèixer els atractius de la ciutat a través d’algunes de les localitzacions de la sèrie. Caldrà veure què fa el consistori.

El que sí costarà que desaparegui és el record de l’experiència d’haver estat escenari de ‘La Riera’. Segur que d’aquí un temps, encara hi haurà algú que quan passi per davant d’algun edifici dirà ep! aquesta casa sortia a ‘La Riera’.

 

Etiquetes: