Mataró Notícies

Mataró tindrà un nou CAP d'urgències amb pediatria abans que acabi el 2018

mataro.org

Mataró tindrà un nou CAP d'urgències amb pediatria abans que acabi el 2018

Betty Doñate

Mataró tindrà a partir del segon semestre de l'any vinent un nou centre d’urgències mèdiques que obrirà les 24 hores del dia i que oferirà un servei de radiologia i pediatria. D’aquesta manera, no caldrà anar a l’Hospital de Mataró cada vegada que es tingui una urgència menor, però no per això poc important, com pot ser un trau, el trencament d’algun os o tot allò que afecta la salut dels nens quan són petits i que tant preocupa els pares, com les febres altes o les gastroenteritis. L’arribada d’aquest nou cap, que se situarà a Cerdanyola, servirà també per alliberar el servei d’urgències a l’Hospital de Mataró, que els últims anys s’han vist saturades, com ha denunciat, precisament, el sindicat majoritari dels seus treballadors, la CATAC.

El nou centre sanitari s’ha de situar en les antigues oficines de la Tresoreria de la Seguretat Social, a tocar del CAP del Camí del Mig, l’ambulatori on a l’actualitat s’atenen moltes d’aquestes urgències mèdiques. El govern espanyol va cedir aquest espai a la Generalitat el 2010, després de traslladar la seu de la Tresoreria al carrer Jaume Balmes. I des d’aleshores ja es parlava d’obrir en aquestes oficines aquest cap d’urgències. Però la crisi dels últims anys va endarrerir el projecte fins ara, que ha estat quan el Departament de Salut l’ha inclòs en el pla nacional d’urgències.

El regidor de Salut, Joan Vinzo, ha explicat que el nou cap respon a "una necessitat" que té la ciutat des de fa temps. S'espera que pugui ajudar a millorar l’atenció de les urgències locals, uns serveis que a l'actualitat es donen només unes hores a l’ambulatori del Camí del Mig, també al barri de Cerdanyola, i dia i nit a l’Hospital de Mataró. 

Ara, el Catsalut ha d’acabar d’ultimar com serà aquest nou centre d’atenció d’urgències mèdiques o CUAP. Però l’objectiu és que obri les 24 hores i que permeti fer, entre d’altres coses, radiografies o les cures habituals de les urgències menors, com són sutures o cures per cremades. Això sense oblidar que hi haurà un servei de pediatria per atendre els més petits i que decidirà també si caldrà derivar-los a l’Hospital de Mataró o a un altre centre.

El regidor Joan Vinzo calcula que el CAP es podrà inaugurar a partir del segon semestre del 2018, perquè encara hi ha feina per endavant. L’obertura d’aquest CAP suposarà el tancament del punt d’atenció continuada que hi ha a l’ambulatori del Camí del Mig i que cobreix les urgències de dilluns a dissabte, de cinc a la tarda a les nou del matí, i els festius, les 24 hores.

El 65% de les urgències a l'Hospital de Mataró es poden resoldre en un CAP

A tot això, recordem que el 65% de visites ateses al Servei d’Urgències de l’Hospital de Mataró es podrien haver resolt als Centres d’Atenció Primària, segons una estimació del centre mataroní feta a partir del nombre de visites de prioritat 4-5 (les més lleus) que van fer des d’aquest servei l’any passat. De fet, és aquest grau de prioritat, que va de l’1, en els casos més greus, fins al 5, en els més lleus, el que acaba determinant el temps que una persona haurà d’esperar a urgències. 

L’any passat el Servei d’Urgències de l’Hospital de Mataró va fer prop de 100.000 visites, el que seria una mitjana de gairebé 274 visites al dia. De totes aquestes visites només el 17% hi van accedir amb ambulància. Es calcula que de totes les visites que es fan des del Servei d’Urgències de l’Hospital de Mataró el 10% acaben en ingrés.