Mataró Notícies

Mataró vol implicar-se amb drets i deures en la lluita per reduir la contaminació provocada pel transport

Mataró vol implicar-se amb drets i deures en la lluita per reduir la contaminació provocada pel transport

Elisabet Solsona

Els cotxes que tinguin més de 20 anys no podran circular per l’àrea de Barcelona a partir de 2019. A partir del desembre, la prohibició ja s’aplicarà als turismes matriculats abans de 1997 i a les furgonetes anteriors al 1994 durant els dies d’alta contaminació. L’acord, fet públic durant la Cimera de la Qualitat de l’Aire a la conurbació de Barcelona, té per objectiu reduir un 30% les emissions vinculades al trànsit en el termini de 15 anys. Afecta l’Àmbit-40, que són els municipis declarats “Zones de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric”, els situats al Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Vallès Occidental.

A més a més, també s’impliquen en aquest acord municipis de l’àrea d’influència de l’Àmbit 40, com és el cas de Mataró, i que es comprometen a contribuir en la difusió i sensibilització entre la ciutadania, en tant que són generadors de mobilitat sobre aquesta zona de protecció especial. L’alcalde de Mataró, David Bote, ha participat en aquesta Cimera i ha mostrat la seva predisposició a comprometre’s amb aquestes mesures, però ha advertit que “Mataró no vol ser només un executor perifèric” i vol participar tant dels incentius com del finançament de les mesures que se posin en marxa. 

Tenint en compte que les mesures presentades per la Generalitat fan referència a com ha de ser la mobilitat en l’entorn de Barcelona, l’alcalde ha reivindicat que la Targeta Verda no sigui només per als municipis de l’Àrea Metropolitana, i ha tornat a demanar una reforma del sistema tarifari de transport públic perquè Mataró formi part de la zona tarifària 2. En aquest sentit, l’alcalde ha volgut traslladar a la cimera els acords presos en diverses ocasions per la Junta de Portaveus de l’Ajuntament. 

Bote també recorda que la ciutat ja ha posat en marxa mesures per raons de contaminació mediambiental com la recuperació progressiva de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica als cotxes de més de 25 anys.