Mataró Notícies

Una sentència del TSJC declara "nul de ple dret" el pla urbanístic de l'illa de Can Fàbregas

Una sentència del TSJC declara "nul de ple dret" el pla urbanístic de l'illa de Can Fàbregas

Eli Solsona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera que el Pla de Millora Urbana de l’illa de Can Fàbregas és “nul de ple dret” perquè contradiu el que mana el Pla General. Així ho dictamina la resolució emesa pel Tribunal Superior arran d’una demanda presentada per la Plataforma Salvem Can Fàbregas. Aquesta mateixa sentència també conclou que el trasllat de l’antiga farinera per fer possible la vinguda del Corte Inglés vulnera el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic perquè estava catalogat amb la màxima protecció.

Segons apunta l’advocada del Col•lectiu Ronda Agnès Garcia Ayala, representants de la Plataforma Salvem Can Fàbregas, el jutge dictamina que “aquest pla no era adequat per donar cobertura al desmuntatge i trasllat” i que “l’interès públic de protecció del patrimoni ha de prevaldre en qualsevol actuació pública”.

Aquest Pla de Millora Urbana el va aprovar l’anterior executiu municipal encapçalat pel PSC i, posteriorment, va rebre el vistiplau de la Generalitat, el 2008. La Plataforma Salvem Can Fàbregas es mostra satisfeta que el Tribunal Superior de Justícia els hagi donat la raó, però lamenten que arribi “massa tard” perquè “el mal ja està fet i no es pot tornar enrere”, segons Núria Manté. L’arquitecte Agàpit Borràs afegeix que “s’ha fet mal al catàleg del patrimoni i ningú no ha demanat perdó”.

La sentència del TSJC no és ferma i l’ajuntament pot interposar un recurs de cassació en els propers 10 dies. En aquest sentit, Núria Manté ha recordat responent a una pregunta dels periodistes que “va ser CiU qui va destapar que no s’estaven fent bé les coses” però que “no sabem què faran ara que són al govern”.

Aquesta sentència que dóna raó a la Plataforma Salvem Can Fàbregas s’ha donat a conèixer la mateixa setmana en què el Jutjat contenciós-administratiu número 7 de Barcelona ha desestimat un dels recursos presentats per la Plataforma en relació al desmuntatge, trasllat, emmagatzematge i part del posterior muntatge de l’edifici, edicles i xemeneia de l’antiga farinera.