Mataró Notícies

Aprovats els pressupostos per 2014 amb abstenció de PSC, PP i ICV

Aprovats els pressupostos per 2014 amb abstenció de PSC, PP i ICV

Elisabet Solsona

Mataró aprova inicialment el pressupost de 2014 i arriba a un acord amb Fomento per poder fer efectiu el pagament de la factura de l’edifici de negocis del Rengle. De fet, els números per aquest any estan condicionats pel pagament d’aquesta factura. El govern ha portat a aprovació un pressupost de l’ajuntament de 140 milions d’euros al qual, si s’hi sumen PUMSA, Mataró Audiovisual, AMSA i el TecnoCampus, ascendeix fins als 169 milions, un 15,37% més que l’últim any.

 

El pressupost

L’ajuntament compta per aquest 2014 amb un pressupost de 140 milions d’euros, un 21,4% més que l’any passat. Si a aquesta xifra s’hi sumen PUMSA, Mataró Audiovisual, AMSA i el TecnoCampus, el pressupost consolidat ascendeix fins als 169 milions d’euros, un 15,37% més que l’últim any.

Aquests diners del pressupost de l’ajuntament s’invertiran, en gran part, a pagar el deute públic (Mataró té un deute de 261 milions i s’ha marcat l’objectiu que a finals d’any s’hagi reduït fins als 238 milions).

A Educació es destinaran 20 milions d’euros -1,5M a planificació; 4,2M a escoles bressol; 1,5M a l’escola de formació permanent Tres Roques o 2,6M al TCM, entre altres-.

A Benestar Social es destinaran 8,2 M €; a la recollida de la brossa 10M €; a Cultura 6,1M €; a Administració General 7,3 M € i a Medi Ambient i Jardins 4,8M -perd part de la partida pressupostària respecte l’any passat-.

L’alcalde, Joan Mora, ha explicat que “és el pressupost més social que som capaços de fer un cop deduïm aquelles factures indestriables i ineludibles: sous i contractes compromesos”. La resta, ha dit, “se’n va a inversió social que ens permeti contenir a la ciutat”.

El pressupost s’ha aprovat inicialment amb el suport del govern i l’abstenció de PSC, PP i ICV; i el vot en contra de la CUP i PxC.

 

L'oposició

Els socialistes han defensat el seu “compromís envers la ciutat” i s’han compromès a “seguir actuant des de la coherència, el consens i la responsabilitat”, valors que també han demanat a l’executiu municipal. 

El PP ha argumentat la seva abstenció explicant que no volen “donar un xec en blanc” i que comencen el camí “per intentar que la versió definitiva plasmi alguna de les nostres aportacions”. Tot i que José Manuel López ha reconegut que “el més fàcil seria votar en contra”, no ho ha volgut fer perquè considera que no és el que la ciutat necessita. 

PxC ha votat en contra i ha acusat el govern de “seguir una política continuista escudant-se en l’herència rebuda”. La portaveu, Mònica Lora, també ha retret a CiU que “el canvi que van prometre no el veiem per enlloc” i ha acusat els nacionalistes de ser “un govern covard”. 

ICV-EUiA, que també s’ha abstingut en el pressupost, ha retret al govern haver fet uns números “poc socials” que, sota el seu parer, no prioritzen ni l’educació, ni la creació d’ocupació, ni la convivència, entre altres coses. També ha retret a l’executiu, un cop més, manca de diàleg. 

La CUP, que ha votat contràriament tant al pressupost com a l’acord amb FCC, considera que els números presentats pel govern no tindran “ni benefici social ni econòmic per la ciutat”. El portaveu, Xavier Safont-Tria, considera que és un pressupost “sense ofici ni benefici perquè no generarà ocupació i empobreix la ciutat” i no dóna “cap motiu d’il•lusió” als 14.000 aturats de la ciutat perquè “no hi ha cap canvi de model”.

 

Vistiplau a la plantilla municipal i de Mataró Audiovisual

En aquest ple també s’ha aprovat la plantilla del grup ajuntament per al 2014, en la qual s’amortitzen 11 places corresponents a treballadors que s’han jubilat i que no es poden cobrir perquè l’Estat ho impedeix; i també la plantilla de Mataró Audiovisual.
 

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:50
10 mitjans aeris i 30 terrestres dels Bombers de la Generalitat treballen en l’incendi de Teià, al Maresme, que ja ha afectat 7 hectàrees. No s’ha evacuat cap veí, però sí s’ha recomanat el...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:25
A les 5 de la tarda obre la botiga física de les Santes, que estrena nova ubicació i s’instal·la a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró. Avui estarà oberta fins a dos quarts de 9 del vespre....

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 15:04
L’any 2018 tota la comarca del Maresme tindrà accés a la Xarxa de Fibra Òptica de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el compromís al qual ha arribat la Secretaria de Telecomunicacions de la...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 14:49
La municipalització de serveis no es contradiu amb l’aprovació dels pressupostos. Així ho ha sentenciat a Mataró, Jordi Colomer, expert en administració pública local i assessor de ser de Serveis...

Cartell aparegut penjat al contenidor del carrer Lepanto. Foto: twitter CUP Mataró
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 12:18
Mataró, com altres municipis catalans, s’ha llevat aquest matí amb uns cartells en els que apareix la imatge del dictador Francisco Franco i demanant no votar en el referèndum de l’1 d’octubre. Els...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 08:58
Un anunci de la clínica de cirurgia estètica Dorsia ha estat retirat per l'Ajuntament de Mataró tot i ser patrocinador de Les Santes. Ha estat el propi Ajuntament qui s'ha adonat de la publicitat,...