Mataró Notícies

Les ordenances fiscals per 2017 passen el primer tràmit

Les ordenances fiscals per 2017 passen el primer tràmit

Elisabet Solsona

Aprovades inicialment les ordenances, taxes i preus públics per al 2017. La proposta del govern ha superat el primer tràmit amb els vots a favor de l’executiu (PSC i CiU) i l’abstenció de la majoria de grups de l’oposició (excepte PxC i la regidora no adscrita, que han votat en contra). L’Ajuntament preveu apujar l’IBI un 1,75% (7 o 8€ per rebut), recuperar progressivament la taxa de guals, aplicar la tarifació social en la taxa de la brossa domiciliària i congelar la resta d’impostos i taxes. Amb aquestes modificacions, el consistori confia en ingressar prop de 800.000€ més que aquest any. L’alcalde, David Bote, ha explicat que els objectius principals són aprofundir en la progressivitat fiscal, explicar perquè es volen els diners i “garantir la màxima eficiència, eficàcia i transparència”.

Des dels bancs de l’oposició, pràcticament tots els grups han volgut donar un vot de confiança a l’espera de veure com rep el govern les seves al•legacions i han demanat aprofundir en la tarifació social, aspecte que consideren que encara es pot millorar. Des d’ERC-MÉS, Francesc Teixidó ha agraït que el debat definitiu d’ordenances es faci coincidir amb l’aprovació inicial del pressupost. També ha reivindicat el concepte de progressivitat fiscal en funció dels ingressos de cada família i ha mostrat el rebuig frontal a la pujada de l’1,75% de l’IBI.

Ciutadans s’ha mostrat contrari a qualsevol pujada d’impostos. Juan Carlos Ferrando considera que l’únic cas en què podrien acceptar un augment de la pressió fiscal seria en cas que s’apliqui la progressivitat.

VoleMataró també ha volgut donar un vot de confiança amb l’abstenció. Montse Moron considera que cal afavorir encara més les persones amb menys recursos i per això les taxes han de ser encara més progressives.

El PP s’ha mostrat disposat a sumar, sempre i quan hi hagi “un punt d’inflexió”. José Manuel López considera que, després d’anys de pujada d’IBI, els mataronins han de començar a gaudir de millores en la pressió fiscal.

La CUP considera la comissió de tarifació creada l’any passat no ha complert les expectatives. Per Juli Cuéllar, la proposta de progressivitat fiscal de la brossa no és “ni la més social ni la més justa” perquè hauria de prioritzar el volum de brossa generat i no només el valor cadastral.

Des de PxC, Mònica Lora considera que no s’ha de comparar Mataró amb d’altres ciutats catalanes per justificar cap augment de la pressió fiscal. Per això ha dit que no donaria suport a la proposta del govern.

ICV-EUiA també ha criticat la nova pujada de l’IBI que proposa el govern municipal i ha reiterat la petició d’aprofundir en la tarifació social. Esteve Martínez ha demanat que aquests ingressos serveixin perquè el pressupost sigui “de rescat a les persones i afavoreixi la creació d’ocupació”.

La regidora no adscrita, Anna Maria Caballero, ha demanat també que “qui més té, més contribueixi”. Considera que les diferències entre rics i pobres cada vegada s’accentuen més.

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, ha agraït les aportacions de l’oposició i s’ha mostrat disposat a dialogar. Ha explicat que l’objectiu de la política fiscal és “garantir els ingressos necessaris per prestar els serveis a la ciutadania”. També ha reconegut que cal aprofundir en la progressivitat fiscal, sobretot en l’IBI i la brossa domiciliària.

Un cop aprovades inicialment les ordenances, taxes i impostos per al 2017, ara s’obre el període d’al•legacions. L’aprovació definitiva està prevista en un altre ple extraordinari a finals de desembre.
 

Etiquetes: 
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:50
10 mitjans aeris i 30 terrestres dels Bombers de la Generalitat treballen en l’incendi de Teià, al Maresme, que ja ha afectat 7 hectàrees. No s’ha evacuat cap veí, però sí s’ha recomanat el...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:25
A les 5 de la tarda obre la botiga física de les Santes, que estrena nova ubicació i s’instal·la a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró. Avui estarà oberta fins a dos quarts de 9 del vespre....

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 15:04
L’any 2018 tota la comarca del Maresme tindrà accés a la Xarxa de Fibra Òptica de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el compromís al qual ha arribat la Secretaria de Telecomunicacions de la...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 14:49
La municipalització de serveis no es contradiu amb l’aprovació dels pressupostos. Així ho ha sentenciat a Mataró, Jordi Colomer, expert en administració pública local i assessor de ser de Serveis...

Cartell aparegut penjat al contenidor del carrer Lepanto. Foto: twitter CUP Mataró
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 12:18
Mataró, com altres municipis catalans, s’ha llevat aquest matí amb uns cartells en els que apareix la imatge del dictador Francisco Franco i demanant no votar en el referèndum de l’1 d’octubre. Els...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 08:58
Un anunci de la clínica de cirurgia estètica Dorsia ha estat retirat per l'Ajuntament de Mataró tot i ser patrocinador de Les Santes. Ha estat el propi Ajuntament qui s'ha adonat de la publicitat,...